Pedeapsa ucigasului fetitiei Larisa Chelaru, de 20 de ani de inchisoare, a fost inlocuita de Tribunalul Iasi, sambata, la intrarea in vigoare a noului Cod penal, cu 15 ani de internare intr-un centru de detentie.

Robert Ciobanu, care avea 17 ani la momentul condamnarii pentru uciderea fetitei in varsta de 8 ani, a fost condamnat definitiv, in 2006, la 20 de ani de inchisoare.

Sambata, cand au intrat in vigoare noile coduri, Tribunalul Iasi i-a inlocuit aceasta pedeapsa, Ciobanu beneficiind astfel de legea penala mai favorabila, scrie MEDIAFAX.

"In temeiul dispozitiilor art. 21 alin. 2 si 3 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, rectificata si cu modificarile ulterioare, inlocuieste pedeapsa executabila de 20 de ani inchisoare aplicata numitului Ciobanu Robert Constantin, in prezent aflat in Penitenciarul Iasi, prin sentinta penala nr.489 din 25.07.2006, pronuntata de Tribunalul Iasi, mentinuta prin decizia penala nr.66/MF/19.10.2006 a Curtii de Apel Iasi, mentinuta si ramasa definitiva prin decizia penala nr.7270 din data de 14.12.2006 a ICCJ - Sectia Penala cu masura educativa a internarii intr-un centru de detentie prev. de art. 125 din legea nr. 286/2009 pe o durata de 15 ani. In temeiul dispozitiilor art. 21 aliniatul 4 din Legea nr.187/2012 din durata de 15 ani a masurii educative a internarii intr-un centru de detentie scade durata pedepsei executate anterior de numitul Ciobanu Robert Constantin de la 29.12.2005 la zi", se arata in minuta deciziei luate de magistratii ieseni.

Conform noului Cod penal, intrat in vigoare sambata, fata de minorul care, la data savarsirii infractiunii, avea varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani se ia o masura educativa neprivativa de libertate.
O masura educativa privativa de libertate se poate lua in urmatoarele cazuri: daca minorul a mai savarsit o infractiune, pentru care i s-a aplicat o masura educativa ce a fost executata ori a carei executare a inceput inainte de comiterea infractiunii pentru care este judecat; atunci cand pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita este inchisoarea de 7 ani sau mai mare ori detentiunea pe viata.

Masura internarii intr-un centru de detentie consta in internarea minorului intr-o institutie specializata in recuperarea minorilor, cu regim de paza si supraveghere, unde va urma programe intensive de reintegrare sociala, precum si programe de pregatire scolara si formare profesionala potrivit aptitudinilor sale. Internarea se dispune pe o perioada cuprinsa intre 2 si 5 ani, afara de cazul in care pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita este inchisoarea de 20 de ani sau mai mare ori detentiunea pe viata, cand internarea se ia pe o perioada cuprinsa intre 5 si 15 ani.

Citeste si:
Carlos „Șacalul” rămâne după gratii. Instanța a respins recursul...
Carlos „Șacalul” rămâne după...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.