Fostul sef al IGSU, Ion Burlui, sustine ca structurile de interventie si-au facut datoria in cazul accidentului aviatic din Apuseni, dar asa cum "iarna nu-i ca vara", nici "la muntele nu este ca la campie", precizand ca in acest caz s-a incercat interpretarea politica a unei misiuni operative.

Generalul de brigada Ion Burlui a transmis, joi, o declaratie de presa referitoare la "demisia de onoare" din functia de inspector general al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, in care arata ca actiunea de cautare a victimelor accidentului din Muntii Apuseni a fost condusa, de la nivelul zonei de cautare, de grupa operativa a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al judetului Alba, iar coordonarea actiunii s-a facut de catre IGSU, prin grupa operativa.

Potrivit MEDIAFAX, Burlui arata ca structurile de interventie si-au facut datoria in cazul accidentului aviatic si si-au riscat viata pentru a o salva pe a altora, asa cum fac de fiecare data.

"Consider ca din punct de vedere operational structurile proprii si-au facut datoria potrivit competentelor, in conditiile date, dar asa cum «iarna nu-i ca vara», si la munte nu este ca la campie. Oamenii care au intervenit in munti sunt aceiasi care intervin in toate situatiile, riscandu-si viata pentru a o salva pe a altora", spune Ion Burlui.

Acesta mai arata ca este foarte bine ca localnicii salvatori au ajuns primii la locul accidentului, insa precizeaza ca erau la ei acasa si cunosteau traseele.

"Ca au ajuns primii la locul accidentului localnicii, este foarte bine. Le multumesc in modul cel mai sincer. Dar acasa la tine gasesti un lucru chiar daca este noapte, fiindca stii traseul si unde l-ai pus. Salvatorii sunt cei care au stiut muntele, au mers vara, dar si iarna pe el, fara a vorbi despre distantele de unde s-au deplasat fortele de interventie", a mai aratat Burlui.

Fostul sef al IGSU mai spune ca are remuscari pentru victimele accidentului aviatic din Muntii Apuseni.

"Dar am aceleasi remuscari pentru toate victimele produse pe timpul situatiilor de urgenta: si cei sase oameni cazuti in canalul Dunare- Marea Neagra acum cateva zile, dar si colegul nostru inghitit de malul de pamant la Fetesti. Ar fi bine daca i-am putea salva pe toti", precizeaza Burlui.

Citeste si:
Adidas Ozweego - adidași la modă care vor fi un hit în această vară
Adidas Ozweego - adidași la...

Fostul sef al IGSU mai spune ca in acest caz "s-a incercat interpretarea politica a unei misiuni operative, condusa si desfasurata de structuri de interventie si de tehnicieni, ceea ce nu este normal".

"Exista ministere, exista ministri, insa acestia nu iau decizii operative, fiindca nu au competente. Acestia pot purta raspunderea ministerului pentru bugetul alocat, politica de personal la nivel total si alte masuri de ansamblu. O imixtiune a conducerii unui minister in actiunile operative ale unei structuri nu ar fi benefica asa cum structura operativa poarta raspunderea si are obligatia de a informa conducerea ministerului pentru actiunile desfasurate", precizeaza Burlui.

Acesta afirma ca mediatizarea accidentului, "cu directionare unilaterala", fara a se vedea eforturile facute de serviciile de interventie, nu este corecta.

Citeste si:
De ce a plecat Mara Bănică în vacanță fără soț. Fanii nu se...
De ce a plecat Mara Bănică în...

"Si copiii fac greseli in fata parintilor, dar acestia nu-i omoara, fiindca printre altele nu au drept de viata si de moarte asupra lor. Pompierul este copilul acestui popor. Pe copilul tau nu poti sa-l faci «vierme» si «incompetent» de fata cu tot satul, in conditiile in care isi sacrifica timpul, familia, viata pentru binele tau si iti place sa te lauzi si sa te asociezi cu el cand ia note bune", mai arata fostul sef al IGSU.

Ion Burlui precizeaza ca operatiunile de interventie si activitatile de conducere si coordonare a structurilor IGSU sunt bine definite in legislatia privind managementul situatiilor de urgenta, fiind stabilite atributii si responsabilitati la toate nivelurile ierarhice, iar succesul unei interventii, indiferent de ce natura, tine de munca in echipa, interinstitutionala, de parteneriatul cu societatea civila.

Citeste si:
Actorul Christian Oliver și fiicele sale au murit. A avut loc un...
Actorul Christian Oliver și...

"Nicio actiune practica, inclusiv o interventie in situatii de urgenta, nu poate fi desfasurata in conditii de perfectiune totala; nu existaun sistem cu risc «0» in functionare", spune Burlui.

"Multumesc colegilor mei pentru tot ceea ce au facut si fac zi de zi in indeplinirea atributiunilor de serviciu. Multumesc tuturor pentru ceea ce au facut pentru pompieri si ceea ce fac cu adevarat pentru acest popor. Curaj si Devotament", incheie Ion Burlui declaratia de presa.

Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Ion Burlui, a demisionat miercuri, ca urmare a situatiei privind interventia in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni. Burlui declara ca a demisionat "din demnitate" si pentru a nu exista suspiciuni asupra colegilor sai care au intervenit in teren, dupa accidentul aviatic.

Citeste si:
Alarmele din toată țara sună astăzi, între orele 10-11. IGSU reia...
Alarmele din toată țara sună...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.