Directorul Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu, a declarat, la Digi 24, in contextul in care comenta scandalul iscat de dezvaluirile lui Eduard Snowden, ca 95% din totalul satelitilor declarati ca fiind "de studiu" sunt sateliti de spionaj.
"Evident ca se asculta. 95% din satelitii care se invart in spatiul extraatmosferic pentru «studierea pasnica a Cosmosului» sunt sateliti de spionaj. Daca lumea s-a suparat pentru asta, inseamna ca e infantila. Aaa, daca supararea a fost de cum a fost posibil sa se afle si asa mai departe, asta e altceva", a spus Melescanu, potrivit mediafax.

Directorul SIE a adaugat ca nu interceptarea mesajelor este problema, ci decriptarea lor.

"Tot ce este semnal audio, video si asa mai departe si iese in atmosfera este interceptat. Majoritatea sunt insa criptate si problema e daca poti sa le decriptezi. Dar de interceptat, se intercepteaza. Si noi facem asta, si toata lumea (...) Sigur, daca sunt criptate, ajungi mai greu la ele. Inseamna ca au valoare mai mare", a punctat Teodor Melescanu.

Melescanu a dat de inteles ca este posibil ca decidenti romani sa fi fost ascultati de servicii straine, mai ales daca au avut convorbiri din strainatate, de pe telefoane necodificate.

"Eu, personal, nu exclud. Mai ales daca au vorbit din strainatate pe telefoane mobile obisnuite, e foarte posibil (...) Noi facem aceasta recomandare tuturor beneficiarilor: va rugam frumos nu vorbiti pe telefonul mobil, mai ales daca sunteti in strainatate, intr-o deplasare. Aveti ceva de vorbit? E o ambasada, sunt posibilitati de a comunica. Daca beneficiarul respecta sau nu, sigur ca e optiunea lui", a declarat Teodor Melescanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.