Un cod de etica pentru scoli ar trebui sa fie elaborat pana la 15 iunie, iar cadrele didactice care il incalca ar urma sa fie sanctionate si sa nu mai poata face parte din acest corp profesional, masura vizand combaterea coruptiei, a anuntat secretarul general adjunct al MEN.

Secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale (MEN) a declarat, marti, intr-o conferinta ca le-a transmis directorilor de scoli ca ministerul a declansat "o cruciada impotriva coruptiei din educatie" si i-a invitat pe toti "sa fie parte a rezolvarii problemei si nu cauza a solutiilor".

"Dupa ce am aprobat strategia anticoruptie, vom aproba si codul etic si vom discuta despre problema de nedemnitate profesionala, pentru ca, atunci cand discutam de nedemnitate profesionala, persoana care a fost sanctionata pentru acest lucru sa nu mai poata niciodata sa faca parte din acest corp profesional", a mai spus Ispas.

El a mai mentionat ca acest cod etic va putea fi valabil in invatamantul preuniversitar romanesc timp de 20 - 30 de ani.

"Facem acest lucru pentru a-i ajuta pe profesori, pentru a-i ajuta pe toti actorii sa facem un invatamant mai bun, (...) nu discutam numai despre bani. Profesorul nu s-a transformat in otreapa scocietatii. Sunt atat de multi profesori cu calitati extraordinare, incat astfel de specimente nu trebuie sa intineze imaginea corpului profesional", a mai spus Ispas, potrivit MEDIAFAX.

Secretarul general adjunct a mai spus ca Ministerul Educatiei a inregistrat, online, 299 de sesizari de fapte de coruptie, dar nu toate s-au confirmat.

"Sesizarea de la Scoala 10 a avut numarul 298. (...) Cele mai multe sesizari se refera la fondul clasei, implicarea invatatorilor, profesorilor si dirigintilor in colectarea de bani sau vanzarea materialelor auxiliare sau sugerarea de catre cadrele didactice a achizitiei anumitor brosuri", a completat Ispas.

Consiliul de Administratie al Scolii nr. 10 "Maria Rosetti" din Capitala a decis, in 10 ianaurie, desfacerea disciplinara a contractului de munca al invatatoarei Dana Blandu, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau sa fie date de sarbatori unor angajati ai scolii. De asemenea, scoala a decis si sesizarea Parchetului in cazul invatatoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost savarsite de Dana Blandu, anchetatorii urmand sa stabileasca daca aceasta a primit in acest fel foloase necuvenite.

Citeste si:
A început greva generală în școlile din România, prima după 18 ani....
A început greva generală în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.