In anul 2014 ne putem astepta, in urma schimbarilor climatice, la prezenta unor fenomene extreme precum valuri de caldura foarte mare in sezonul cald sau precipitatii intense care pot cadea in perioade foarte scurte de timp, a declarat climatologul Roxana Bojariu.

"In privinta anului 2013, la nivelul Romaniei, datele preliminare arata ca a fost mai calduros in medie cu peste 1 grad Celsius fata de intervalul de referinta 1961-1990. Din punct de vedere al precipitatiilor, desi s-a situat aproape de regimul normal, fata de acelasi interval de referinta 1961-1990, au existat fluctuatii foarte mari de precipitatii in lunile anului - de exemplu, cu excedent puternic in mai si iunie, deficit in iulie si deficit foarte puternic in decembrie", a declarat climatologul Roxana Bojariu pentru RomaniaTV.net.

Daca anul 2013 a fost unul linistit in Romania din punctul de vedere al fenomenelor meteo extreme, in 2014 ne putem astepta la asa ceva.
Mai mult, expertii britanici au estimat ca 2014 va fi, la nivel global, unul din cei mai caldurosi din istorie.

"In privinta anului 2014, (...) ne putem astepta la prezenta unor fenomene extreme, precum valuri de caldura in sezonul cald, precipitatii intense care pot cadea in perioade foarte scurte de timp. Anume cand si/sau cu ce frecventa se pot produce aceste tipuri de fenomene in anul 2014 nu poate fi precizat acum", explica Roxana Bojariu.

"La nivel global, se poate spune un pic mai mult: colegii de la serviciul meteorologic britanic au estimat ca anul 2014 poate fi unul din cei mai caldurosi din intrega perioada de inregistrari sistematice care incepe la mijlocul secolului XIX", a mai spus climatologul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.