Toate animalele de companie, indiferent de rasa, cu cateva exceptii, trebuie sterilizate obligatoriu incepand din acest an.

Precizarile vin de la Autoritatea Sanitar Veterinara si sunt cuprinse in legea care ar trebui sa rezolve problema cainilor fara stapan. Asta inseamna ca orice alta hotarare locala devine nula, chiar si cea din Bucuresti, unde edilii dadeau posibilitatea stapanilor care nu sa-si castreze animalele, sa plateasca o taxa anuala.

“Persoanele fizice sau juridice, asociatiile si fundatiile pentru protectia animalelor care detin caini de rasa comuna sau metisi au obligatia sa ii sterilizeze pana cel tarziu la data de 1 ianuarie 2015."

Asa suna textul de lege care ii obliga pe stapanii de caini sa-si sterilizeze animalele de companie.

"Cainii pentru care proprietarii lor nu pot demonstra ca sunt inregistrati in cataloage de rasa si nu au calitate reproductiva, de animal de reproductie, trebuie sterilizati", spune Maximilian Draga, ANSVSA

Cine nu respecta legea nu are teoretic alternativa si e pasibil de amenda. Practic insa, e greu de crezut ca politistii locali vor reusi sa depisteze animalele necastrate. Mai ales ca singurele controale vor fi in spatiile publice.

In Bucuresti, situatia ramane neclara, pentru ca stapanii puteau sa achite un impozit anual de 150 de lei, daca nu voiau sa-si sterilizeze cainele. Dar, odata cu intrarea in vigoare a noii legi, regula nu mai este valabila, spun raspicat cei de la Colegiul Medicilor Veterinari. Autoritatea pentru protectia animalelor nu a retras inca de pe site vechea procedura.

Important este si microcipul implantat sub piele, pe care legea il impune.

"Daca se pierde acest catel vreodata si este gasit de catre un binevoitor si il va duce la un cabinet veterinar. Acest numar care il va contine microcipul va aparea pe ecran si se va introduce intr-o baza de date si astfel se va afla clar care este adresa proprietarului" explica medicii.

Citeste si:
Recenzorii nu şi-au primit banii nici după 6 luni de la încheierea...
Recenzorii nu şi-au primit...

Aceasta baza de date va fi gata la finalul lunii ianuarie. ANSVSA-ul va pune la punct o arhiva electronica unde veterinarii vor trebui sa inregistreze toti cainii cu stapan, in functie de un numar de identitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.