Aproximativ 10.000 de credinciosi sunt asteptati sa participe, luni, la manifestarile organizate la malul marii de Arhiepiscopia Tomisului cu ocazia Sarbatorii Botezului Domnului - Boboteaza, ocazie cu care au fost pregatite si 120.000 de sticle cu aghiasma ce vor fi apoi impartite in Constanta.

Ceremoniile prilejuite de sarbatoarea Botezului Domnului vor incepe inca de duminica dimineata, cand Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va oficia la Catedrala „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Constanta, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, Sfanta Liturghie, iar apoi Slujba de Sfintire Mare a apei, identica cu cea care se oficiaza in ziua de Boboteaza, scrie MEDIAFAX.

Apa sfintita va fi apoi imbuteliata in 120.000 de PET-uri, cu sprijinul a catorva zeci de voluntari. Jandarmii vor pazi sticlele cu apa sfintita pana luni, cand fortele de ordine vor ajuta, la sfarsitul slujbei, la impartirea acestora catre credinciosi.

Luni, in ziua de Boboteaza, la Catedrala Arhiepiscopala are loc Sfanta Liturghie in cinstea Botezului Domnului, oficiata de catre ierarhul Tomisului. Dupa slujba, clerul si credinciosii vor porni in procesiune spre faleza Cazinoului Constanta, unde, in jurul orei 12.00, va fi oficiata slujba de sfintire a apelor.

Conform traditiei, Inaltpreasfintitul Teodosie va arunca in apa marii trei cruci ce vor fi recuperate de cei suficient de curajosi sa infrunte frigul si apa rece.

„Initial, slujba Aghiasmei Mari se facea in Ierusalim, unde se pastra amintirea Botezului Mantuitorului, iar de aici s-a raspandit in Antiohia, Constantinopol si Asia Mica. Vorbind despre importanta Bobotezei, Sf. Simeon al Tesalonicului apreciaza ca in aceasta zi nu se face doar reinnoirea Botezului Domnului, ci si a Harului Botezului primit de fiecare dintre noi”, spune purtatorul de cuvant al Arhiepiscopia Tomisului, Calin Gavrilas.

Tot in cadrul slujbei de la malul marii, Arhiepiscopul Tomisului va sfinti apa din mai multe butoaie de lemn aflate in care trase de boi si magari. Acestea vor pleca apoi in procesiune pe strazile orasului, pentru a imparti aghiasma celor ca nu vor reusi sa participe la slujba din Portul Tomis.

Citeste si:
O biserică din Constanţa a luat foc chiar în timpul slujbei
O biserică din Constanţa a...

Conform estimarilor facute de catre reprezentantii Arhiepiscopiei Tomisului, la aceste ceremonii ocazionate de Sarbatoarea Botezului Domnului este asteptata participarea a aproximativ 10.000 de credinciosi. Din acest motiv, politisti din cadrul Biroului Rutier, Biroului Ordine Publica, Sectiei 3 Politie dar si din cadrul Biroului Investigatii Criminale vor asigura masurile de ordine publica.

De asemenea, peste 200 de militari ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean Constanta si ai Gruparii de Jandarmi Mobile „Tomis“ vor intra in dispozitiv, iar mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dobrogea” al judetului Constanta vor asigura masurile de prevenire a situatiilor de urgenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.