Anul calendaristic incepe cu sarbatoarea Sfantului Vasile cel Mare - episcop de Cezareea, unul dintre cei mai importanti sfinti ai Bisericii Ortodoxe.

"De fapt in 1 ianuarie cinstim, in ordinea importantei, taierea imprejur cea dupa trup a Domnului, la opt zile dupa nastere, apoi ziua Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei si Anul nou calendaristic, stiut fiind ca Anul nou Bisericesc a inceput la 1 septembrie", a declarat, agentiei MEDIAFAX, parintele Ciprian Apeterei, consilier la Catedrala patriarhala.

Sfantul Vasile cel Mare a trait in secolul al IV-lea si provenea dintr-o familie crestina deosebita: sora, Macrina, si fratele sau, Grigore din Nyssa, au devenit, de asemenea, sfinti. Sf. Vasile a urmat scoli in Cezareea, Bizant si Atena, remarcandu-se de tanar prin profunde cunostinte in filosofie, astronomie, geometrie, medicina si retorica. Scrierile sale stralucite pun bazele vietii monahale sistematice, Sf. Vasile fiind considerat parintele monahismului oriental.

Sf. Vasile a murit in anul 379, cand inca nu implinise 50 de ani, iar la inmormantarea sa au participat multime de crestini si pagani, dovada a marii sale popularitati, a mai spus parintele Ciprian Apetrei.

In traditia romanilor, Anul Nou, intampinat, in noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, se mai numeste Revelion sau Seara Sfantului Vasile. Se spune ca in noaptea de Sf. Vasile cerul se deschide de trei ori pentru cate o clipa.

In traditia populara, Sfantul Vasile apare si ca "mare betiv", care sta calare pe poloboc, iar de ziua lui se fac petreceri si chefuri. De altfel, el s-a rugat de Dumnezeu sa-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintai zi, cea a Anului Nou. Fericit, Sfantul Vasile a luat un clopotel si i-a legat la toarta o crenguta de busuioc si s-a suit la Dumnezeu sa-i ureze lucruri bune. De aceea, de Sfantul Vasile exista obiceiul de a ura.

Citeste si:
Anamaria Prodan i-a dat replica părintelui Calistrat: „Rușine...
Anamaria Prodan i-a dat...

Aproape 600.000 de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Vasile


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.