ANM a emis prognoza meteorologica pentru perioada 30 decembrie 2013 - 12 ianuarie 2014.
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
  • Banat
In cele doua saptamani ale intervalului, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada , iar valorile de temperatura
vor avea variatii destul de mici de la o zi la alta. Astfel, temperaturile maxime se vor situa, in medie, intre 5 si 8 grade, iar media temperaturilor minime din aceasta regiune va tinde spre -1 grad in cele mai reci noptii si va fi in jur de 1 grad in cele mai calde. Precipitatiile vor fi in general slabe. Acestea vor fi, intre 30 decembrie si 2 ianuarie, sub forma de burnite, iar ulterior vor fi mai ales ploi si vor avea o probabilitate de aparitie zilnica.
  • Crisana
In primele trei zile vremea se va raci usor, dar, pe ansamblul celor doua saptamani ale intervalului, va fi mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada. Si in aceasta regiune valorile de temperatura vor avea variatii mici de la o zi la alta. Astfel, temperaturile
maxime se vor situa, in medie, intre 5 si 7 grade, iar media temperaturilor minime va tinde spre -2 grade in noptile mai reci si va fi in jur de 1 grad in cele putin mai calde. Pina pe 2 ianuarie vor fi posibile cu totul izolat burnite, iar intre 3 si 12 ianuarie in fiecare zi probabilitatea de aparitie a precipitatiilor predominant sub forma de ploaie va fi relativ ridicata.
  • Transilvania
In tot intervalul de prognoza vremea va fi mult mai calda decat in mod obisnuit in aceasta regiune si doar in estul ei se vor inregistra, izolat, cateva nopti cu ger. Astfel, se preconizeaza a se realiza medii pozitive ale temperaturilor maxime ce vor oscila intre 2 si 5 grade si medii usor negative ale temperaturilor minime, cuprinse intre -4 si -2 grade. Intre 30 decembrie si 2 ianuarie nu se estimeaza precipitatii, dar in intervalele 3-7 ianuarie si 10-12 ianuarie temporar vor fi posibile precipitatii slabe, mixte.
  • Maramures
Intre 30 decembrie si 2 ianuarie vremea se va raci usor, iar in urmatoarele 3 zile va reveni treptat la valorile termice de la inceputul intervalului. Pe parcursul celei de-a doua saptamani se va pastra acelasi fond de vreme calda pentru aceasta perioada a anului, cu variatii mici de la o zi la alta ale temperaturii aerului. In aceste conditii, temperaturilemaxime se vor situa, in medie, intre 3si 5 grade, iar media temperaturilor minime va fi in jur de -3 grade in noptile mai reci si apropiata de 0 grade in cele usor mai calde. Pina pe 2 ianuarie nu se asteapta precipitatii, iar intre 3 si 12 ianuarie acestea isi pot face aparitia in fiecare zi, si vor fi predominant sub forma de ploi slabe.
  • Moldova
Vremea va fi calda pentru aceasta perioada. Intre 30 decembrie si 1 ianuarie, media maximelor termice diurne va scadea usor, de la 3 la 0 grade, iar cea a minimelor nocturne va oscila in jur de -1 grad. In urmatoarele doua zile, regimul termic va fi caracterizat de temperaturi maxime ce vor cre ste spre o medie regionala de 4 grade, in timp ce media temperaturilor minime va situa intre -2 si 0 grade. Ulterior, pana pe 12 ianuarie, valorile termice vor scadea usor cu 1...2 grade. Intre 30 decembrie si 3 ianuarie doar izolat si trecator vor fi burnite sau fulguieli, iar in intervalele 4-7 ianuarie s i 10-12 ianuarie local vor fi precipitatii slabe, mixte.
  • Dobrogea
Valorile termice diurne vor fi in usoara crestere pana in jurul datei de 3 ianuarie, cand se vor inregistra temperaturi maxime in medie in jur de 8 grade, in timp ce media minimelor nocturne vor oscila intre 0 si 1 grad. Ulterior, regimul termic se va mentine ridicat, cu valori maxime medii diurne intre 5 si 7 grade si minime medii nocturne pozitive, osciland in jurul a 1 grad. Asadar vremea va fi calda pentru aceasta perioada pe tot parcursul celor doua saptamani de prognoza. O probabilitate ceva mai ridicata de aparitie a precipitatiilor va fi intre 4 si 9 ianuarie, cand se vor semnala ploi slabe cantitativ. In restul intervalului sansele de precipitatii se mentin reduse.
  • Muntenia
Pana pe 1 ianuarie, temperaturile maxime vor scadea treptat de la o medie de 4 grade pana in jurul valorii de 1 grad, cu toate acestea fiind usor mai ridicate decat mediile multianuale specifice perioadei. Intre 1 si 3 ianuarie vor marca o crestere semnificativa, ajungand la aproximativ 6 grade, apoi nu vor mai avea variatii semnificative. Pe tot intervalul de prognoza, mediile temperaturilor minime se vor situa intre -2 si 0 grade, cu o usoara crestere in 6 si 7 ianuarie. In prima saptamana nu se vor semnala decat burnite, iar intre 4 si 8 ianuarie, precum si in jurul datei de 10 ianuarie va creste probabilitatea de aparitie a precipitatiilor predominantsub forma de ploi, slabe cantitativ.
  • Oltenia
Pana pe 1 ianuarie, temperaturile maxime vor scadea treptat de la o medie de 5 grade pana in jurul valorii de 1 grad, fiind usor mai ridicate decat mediile multianuale specifice perioadei. Intre 1 si 4 ianuarie vor marca o crestere semnificativa, ajungand la aproximativ 6 grade, apoi vor scadea usor. Mediile temperaturilor minime, pe tot intervalul de prognoza se vor situa intre -2 si 1 grad, contribuind si acestea la caracterizarea vremii ca fiind cu mult mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada. Panape 3 ianuarie vor fi burni te, iar intre 4 si 12 ianuarie aproape zilnic vor fi posibile precipitatii predominant sub forma de ploi, slabe cantitativ.
  • La munte
In prima saptamana, valorile termice diurne vor scadea de la medii de 4 grade spre 1 grad, iar media minimelor nocturne de la -1 la -5 grade. Ulterior se vor ment ine aceleasi medii, cu mici variatii de la o zi la alta, astfel ca pe intreg intervalul de prognoza vremea va fi calda pentru aceasta perioada din an. Pana pe 3 ianuarie nu se estimeaza decat cu totul izolat fulguieli, iar in intervalele 4 – 8 ianuarie si 10 - 12 ianuarie sunt posibile precipitatii slabe, mixte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.