Admiterea la facultate se va face, din 2014, numai pe baza rezultatelor de la bacalaureat, fara a mai fi luate in calcul notele obtinute in liceu, a anuntat, luni, ministrul delegat pentru invatamant superior si cercetare, Mihnea Costoiu

Masura, prevazuta intr-un ordin al Ministerului Educatiei, este justificata de faptul ca bacalaureatul "a fost fara cusur", a mai spus Costoiu. Pana acum, luarea in calcul a notelor din liceu era lasata la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultatilor.

In acelasi context, Mihnea Costoiu a precizat ca universitatile vor putea stabili, pe langa acest nou cadru general, criterii specifice pentru admiterea la licenta, master sau doctorat.

Noua "regula" de la admitere este anuntata cu sase luni inainte, asa cum prevede legea, lucru care nu s-a mai intamplat in ultimii ani, a mai spus ministrul delegat, scrie MEDIAFAX.

Pe de alta, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate luni de Guvern, care modifica Legea educatiei introdusa in mandatul lui Daniel Funeriu, au fost adoptate si alte masuri ce vizeaza invatamantul superior.

"In invatamantul superior sunt doua categorii de modificari importante: una privind finantarea pe baza indicatorilor de calitate, iar a doua, cresterea rolului Consiliul National al Rectorilor, care devine, prin lege, partener de dialog social al Ministerului Educatiei", a explicat ministrul delegat.

Astfel, din 2014, finantarea universitatilor va fi pe baza indicatorilor de calitate, si nu pe baza ierarhizarii si clasificarii univeristatilor, document oricum suspendat in instanta, a precizat Costoiu.

Prin aceeasi OUG, se introduc modalitati suplimentare de alocare a fondurilor catre universitati, in principal prin incurajarea cooperarii universitatilor cu diferiti actori, preponderent din mediul socio-economic. Altfel spus, finantarea universitatilor este completata prin incurajarea diferitelor institute de cercetare sau companii, publice sau private sa participe la proiecte cu caracter educational.

Citeste si:
Irina Rimes se pregătea pentru o altă carieră. Cum a ajuns să facă...
Irina Rimes se pregătea...

"Am dat posibilitatea agentilor economici si institutelor de cercetare sa finanteze studiile universitare de doctorat printr-un contract tripartit - universitate-studenti-agenti economici", a explicat Costoiu.

De asemenea, se asigura cadrul legal pentru ca specialisti din diverse domenii de activitate sa ocupe functii didactice de predare, avand statutul de cadru didactic asociat invitat.

Acelasi act normativ clarifica durata anului universitar pentru studentii din anii terminali, astfel incat acestia sa beneficieze de toate drepturile, conform cu statutul lor, pana la 30 septembrie.

O alta reglementare vizeaza reorganizarea Bibliotecii Pedagogice Nationale "I. C. Petrescu", ca sectie a Bibliotecii Centrale Universitare.

"Din cauza faptului ca imobilul ocupat, pana de curand, de aceasta biblioteca a fost retrocedat, institutia se afla intr-un mare pericol de a pierde fondul de carte si locurile de munca ale
angajatilor sai", au explicat reprezentantii Ministerului Educatiei.

Citeste si:
De ce a renunțat Anisia Gafton la facultate: „Când vii în clasă...
De ce a renunțat Anisia...

Potrivit ministerului, o alta prevedere din OUG se refera la reglementari privind declansarea alegerilor pentru noii membri ai Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), dat fiind ca in 2014, odata cu finalizarea mandatelor unor membrii, posturile devin vacante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.