Principalele obiective ale programelor nationale de sanatate sunt reducerea mortalitatii infantile, diminuarea cazurilor de ciroza hepatica si cancer la ficat, precum si realizarea celor trei programe etalon, pentru cancer, diabet si transplant, a anuntat, duminica, ministrul Eugen Nicolaescu

"Vrem ca din 2014 sa introducem 21 de programe nationale de sanatate, care sa poata fi organizate si finantate precis si coerent. Programele reprezinta prioritati de politica publica a Ministerului Sanatatii. Dorim ca aceste programe sa fie realizate unitar, uniform, printr-o singura structura. in urma cu doua saptamani, prin hotarare de guvern, s-a aprobat infiintarea directiei in cadrul Ministerului Sanatatii - Agentia Nationala de Programe. Dupa 7 ianuarie, vom putea sa infiintam aceasta directie, care sa treaca la elaborarea si implementarea programelor nationale de sanatate", a mai spus ministrul Sanatatii, citat de MEDIAFAX.

Potrivit lui Nicolaescu, pe langa programele nationale de sanatate deja existente, vor fi si unele noi.

"Pentru prima oara, (programele - n.r.) se vor realiza in Romania sub o forma foarte precisa si foarte coerenta. Avem trei obiective. Primul este reducerea mortalitatii infantile, prin vaccinarea antipneumococica si introducerea programului de chirurgie cardiologica pediatrica pentru sectiile specializate de la Targu Mures si 'Marie Curie'. in felul acesta, vom putea sa decontam costurile reale ale acestor interventii chirurgicale si vom stimula echipele medicale si cat mai multi copii vor putea sa traiasca urmare a acestor interventii. Un al doilea obiectiv este scaderea mortalitatii prin diminuarea cazurilor de ciroza hepatica si cancer hepatic, ca urmare a introducerii programului de depistare si tratament a hepatitelor virale si cronice", a explicat ministrul Sanatatii.

Un alt obiectv vizeaza cresterea calitatii vietii pentru unele categorii de persoane, cum ar fi cele suferind de hemofilie si talasemie, prin realizarea unor programe distincte in acest domeniu. Hotararea de Guvern privind aprobarea pachetului programelor nationale de sanatate este in dezbatere publica de duminica si pana la 22 ianuarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.