Fostul sef al Corpului de Control din SRI, Petrache Candea, in prezent pensionar, si alti trei fosti ofiteri ai Serviciului au fost condamnati definitiv de ICCJ la pedepse cu suspendare, pentru abuz in serviciu, dupa ce l-au ajutat pe Candea sa-si cumpere casa de serviciu.

Petrache Candea, general de brigada (r), fost sef al Corpului de Control din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI), actual pensionar, a primit, joi, doi ani de inchisoare cu suspendare pentru instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la infractiunea de fals intelectual in legatura directa cu o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie

Alaturi de acesta, aceeasi pedeapsa au primit-o Adrian Barbulescu, general de brigada (r), loctiitor al sefului Corpului de control din SRI, colonelul (r) George Icleanu, si locotenent-colonelul (r) Dumitru Danut Vladica, toti fosti ofiteri in SRI, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual in legatura directa cu o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie.

Cei cinci judecatori au dispus obligarea acestora, in solidar, la plata sumei de 33.725,0569 lei Serviciului Roman de Informatii si 1.350 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat, scrie MEDIAFAX.

In prima instanta, la completul de trei judecatori de la instanta suprema, cei patru au fost achitati pe motiv ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii pentru care au fost deferiti justitiei.

In 19 decembrie 2011, cei patru au fost trimisi in judecata de procurorii militari anticoruptie.

In rechizitoriul transmis instantei, procurorii aratau ca in 25 ianuarie 2005, fiind determinati de Petrache Candea, la acea data sef al Corpului de Control din cadrul Serviciului Roman de Informatii, prin incalcarea atributiilor de serviciu, Adrian Barbulescu, George Icleanu si Dumitru Danut Icleanu au elaborat un raport in care au avizat favorabil solicitarea lui Candea de cumparare a unui apartament, locuinta de serviciu, situat in Bucuresti, desi acesta nu indeplinea toate conditiile legale de cumparare a unei locuinte de serviciu.

Citeste si:
Polițistul care l-a ucis pe George Floyd a fost condamnat la 21 de...
Polițistul care l-a ucis pe...

In cuprinsul acestui raport, cei trei ofiteri au consemnat date nereale referitoare la presupusele motive in baza carora Candea ar fi fost indreptatit sa cumpere locuinta de serviciu, potrivit anchetatorilor.

Acestia, au notat procurorii, au avizat favorabil cererea lui Candea fara sa verifice si sa analizeze in mod temeinic temeiurile legale si oportunitatea vanzarii locuintei. Ca urmare, in 18 martie 2005, a fost incheiat contractul de vanzare-cumparare a imobilului intre SRI si Petrache Candea.

In acest fel, noteaza procurorii, Serviciul a fost prejudiciat cu 337.250.569 lei vechi, ce reprezinta diferenta intre valoarea de piata a apartamentului la momentul cumpararii, respectiv 1.566.490.000 lei vechi si suma efectiv achitata - 1.229.239.431 de lei vechi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.