Cei doi fosti manageri ai UCM Resita Adrian Preda si Adrian Chebutiu, cercetati pentru evaziune fiscala, deturnare de fonduri si spalare de bani, intr-un dosar cu un prejudiciu de peste zece milioane euro, retinuti, in noaptea de marti spre miercuri, au fost arestati preventiv de Tribunalul Timis.

Potrivit reprezentantilor Tribunalului Timis, cei doi fosti manageri ai UCM Resita Adrian Chebutiu si Adrian Preda au fost arestati preventiv, pentru 29 de zile, printr-o decizie a Tribunalului Timis, pentru evaziune fiscala, deturnare de fonduri si spalare de bani, decizia fiind imediat atacata cu recurs la Curtea de Apel Timisoara de catre avocatii celor doi., transmite MEDIAFAX.

Adrian Chebutiu si Adrian Preda sunt cercetati pentru evaziune fiscala in forma retinerii si nevarsarii, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa, in forma continuata (16 acte materiale), deturnare de fonduri, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, spalare de bani, atunci cand banii, bunurile sau alte valori provin din savarsirea unei infractiuni de coruptie, asocierea in vederea savarsirii unei infractiuni.

In acest dosar este cercetata si Laura Simona Truti (fosta Sinea), pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (opt acte materiale), in forma continuata, si asocierea in vederea savarsirii unei infractiuni.

In urma audierilor de la DNA Timisoara, care s-au incheiat in jurul orei 01.00, in noaptea de marti spre miercuri, cei doi fosti manageri ai UCM Resita au fost retinuti pentru 24 de ore pentru evaziune fiscala, deturnare de fonduri, abuz in serviciu, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii unei infractiuni

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, Adrian Chebutiu si-a sustinut nevinovatia in fata procurorilor DNA, in timpul audierilor, afirmand ca toate operatiunile financiare din cadrul UCM Resita au fost facute cu acordul Adunarii Generale a Actionarilor.

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

Contabila Laura Truti, audiata si ea alaturi de cei doi fosti manageri, a primit interdictia de a parasi tara.

Chebutiu si Preda au fost ridicati, marti dimineata, de catre procurorii DNA Timisoara, in urma mai multor perchezitii in Resita si Timisoara.
Conform unui comunicat de presa transmis marti de DNA, procurorii anticoruptie din Timisoara "desfasoara cercetari intr-o cauza penala privind infractiuni de evaziune fiscala, deturnare de fonduri, abuz in serviciu, spalare de bani, asociere in vederea savarsirii unei infractiuni".

Procurorii DNA mai precizau ca in acest dosar, in care marti au fost facute opt perchezitii in judetele Timis si Caras-Severin, prejudiciul depaseste zece milioane de euro.

Adrian Chebutiu si Adrian Preda au fost condamnati la inchisoare cu executare intr-un alt dosar, de returnare de TVA, alaturi de un om de afaceri libanez. Potrivit DNA, in august 2010, UCM Resita a emis o factura prin care ar fi vandut catre SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro, plus TVA. Potrivit anchetatorilor, factura a fost emisa pe baza unui contract continad obligatii fictive, iar motoarele erau intr-o avansata stare de degradare - nu erau functionale si erau alcatuite din piese uzate. Procurorii anticoruptie spuneau ca valoarea reala a marfii era de 50 de ori mai mica decat cea din factura. Omul de afaceri libanez a cerut restituirea de la bugetul de stat a peste 60 de milioane de euro ca urmare a acestei afaceri. Chebutiu si Preda au fost condamnati in prima instanta la cate cinci ani de inchisoare cu executare, iar omul de afaceri Said Baaklini la sapte ani de inchisoare, decizia nefiind definitiva.

Citeste si:
Cum pot managerii să iasă în evidență prin respectarea etichetei în...
Cum pot managerii să iasă în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.