Majoritatea oamenilor prefera sa spuna o minciuna sau sa faca o fapta rea daca li se cere decat sa infrunte disconfortul social de a spune "nu", se arata intr-un nou studiu, informeaza dailymail.co.uk.

Cercetatorii de la Universitatea din Waterloo spun ca oamenii au tendinta de a subestima capacitatea unor persoane de a influenta comportamentul etic al altei persoane.

Autorii canadieni ai studiului spun ca oamenii ar putea fi de acord sa faca lucruri rele pentru a evita situatia jenanta de a refuza.

Pentru realizarea studiului, cercetatorii canadieni au realizat o serie de experiemente, care au fost publicate in Personality and Social Psychology Bulletin, scrie MEDIAFAX.

In primul rand, cercetatorii au cerut unui numar de 52 de studenti sa estimeze cate persoane ar trebui abordeze pentru a gasi trei oameni care sa fie dispusi sa minta pentru ei. Astfel, participantii erau rugati sa semneze un formular care indica faptul ca organizatorii le-au oferit o introducere verbala a unui nou curs.

Participantii au presupus ca ar trebuie sa intrebe in medie 8,47 de oameni inainte ca trei dintre ei sa fie de acord, dar s-a dovedit ca n-a fost nevoie sa intrebe decat jumatate dintre acestia - 4,39. Aproximativ 9 din 10 studenti au supraestimat procentul de oameni pe care ar fi trebuit sa-i intrebe.

Intr-un alt studiu, 25 de participanti au fost rugati sa estimeze cati oameni trebuie sa intrebe inainte ca trei dintre ei sa fie de acord sa vandalizeze o carte de la biblioteca prin scrierea cuvantului "muratura" in interiorul ei. Participantii la studiu au presupus ca ar trebui sa intrebe in medie 11 persoane, dar, de fapt, media a fost de 4,7.

La alte doua studii, sute de persoane au fost rugate sa-si imagineze ca sunt fie realizatori, fie instigatori, fie parte neutra intr-o serie de scenarii ipotetice, cum ar fi sa cumpere bere pentru minori si sa descarce ilegal un film de pe internet.

Cei care au jucat rolul realizatorului au spus ca s-ar simti mult mai incomod daca un prieten sau un coleg i-ar impinge spre un comportament imoral, decat daca i-ar sfatui sa se comporte etic, dar cei care au jucat rolul instigatorului sau partea neutra nu au anticipat diferenta.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.