Cu ocazia fiecarui Craciun, cei care vor sa-si decoreze locuintele in mod corespunzator trebuie sa raspunda la aceasta intrebare: sa cumpere un brad artificial sau un brad natural?

Regia Nationala a Padurilor va taia pentru acest Craciun 52.000 de pomi, din care aproximativ jumatate vor fi brazi, restul molizi. Preturile de la Regie vor varia intre 10 si 30 de lei, in piete brazii ajungand sa coste mult mai mult, in functie de adoasul practicat de comercianti. Brazii sunt deja disponibili in marile supermarketuri.

Brazi naturali

"Romsilva va practica adaosuri mici, ca nu avem alte cheltuieli, ii comercializam direct de la ocoale. Astfel, un molid cu inaltimea de 1,3 metri va costa 10 lei, unul cu o inaltime de 2-3 metri va costa 20 de lei. Brazii vor costa 20 de lei cei cu o inaltime de 1,3 metri si 30 de lei cei cu inaltimea de 2-3 metri", a mai spus Adam Craciunescu.

Bricostore a pus deja brazi de Craciun la vanzare. „Bradul taiat Normandia" de la Bricostore, cu o inaltime de 1,75-2,20 metri, costa 80 de lei, potrivit catalogului magazinului. si magazinele online au postat oferte cu brazi de Craciun.

Un brad natural de 1,8-2,1 metri costa la brazicraciun.com 195 de lei. Unul de 3 metri ajunge la 297 de lei.

Brazi la givechi

Brazii care dupa sarbatori vor putea fi plantati in curte sunt mai scumpi. Un brad la ghiveci cu o inaltime de 2 metri costa 435 de lei. Brazii artificiali, pe lista multor romani de sarbatori, costa intre Un brad la ghiveci, mai mic, de 1,4-1,6 metri poate fi cumparat cu 229 de lei, fara TVA, potrivit parcuri.ro.

Brazi artificiali

La Metro, un brad artificial costa intre 99 si 549 de lei, in functie de marime, precum si de materialul folosit la confectionare. si Bricostore pune la dispozitia clientilor brazi artificiali. Un brad alb de 1,8 metri costa 180 de lei, in timp ce bradul artificial "Canadian" costa 50 de lei si are o inaltime de 1,8 metri.

Optiunea ecologica

Conform specialistilor, nu are importanta petnru impactul ecologic daca iti iei un brad artificial sau un brad natural. Alti factori sunt mult mai importanti: cat de departe vei conduce pentru a face rost de pom, cum il vei arunca si cat timp il vei folosi.

Citeste si:
Brazii de Crăciun au apărut deja în piețe. Ce prețuri au
Brazii de Crăciun au apărut...

"Consumatorii nu ar trebui sa isi faca astfel de probleme cum ar fi impactul ecologic al pomului de Craciun. In comparatie cu alte actiuni, impactul este foarte mic", a declarat Thomas Harman, fondatorul balsam Hill, unul dintre cei mai importanti vanzatori de brazi artificiali din SUA.

Conform lui Harman, un brad artificial trebuie folosit la rand sapte ani pentru a compensa pentru impactul ecologic al unui pom de craciun natural inlaturat din mediu. Daca pomul artificial va fi folosit pentru trei sau patru ani, Harman recomanda mai degraba folosirea brazilor naturali.

Pe de alta parte, exista specialisti care recomanda sa se aleaga intotdeauna un brad natural.

"Nu exista niciun dubiu: plantele ar trebui intotdeauna sa fie alese in dauna plasticului non-biodegradabil. O planta este o resursa regenerabila si usor de reciclat. Brazii artificiali sunt facuti din plastic non-biodegradabil, care nu se poate recicla, nu se descompune si care invariabil va ajunge la groapa de gunoi".

Citeste si:
Un Crăciun de neuitat! 5 decorațiuni simple pe care le poți face...
Un Crăciun de neuitat! 5...

In concluzie, bradul artificial ar trebui pastrat cat mai mult timp, pentru a-si pastra utilitatea si pentru a limtia impactul ecologic al sarbatorilor de iarna. Daca familia ta opteaza totusi pentru un brad natural, acesta ar trebui cumparat din apropiere si apoi reciclat.

"Pentru fiecare 30 de oameni care spun ca au un brad natural pentru ca asa li se pare ca ajuta mediul exista alti 30 de oameni care declara ca si-au ales un brad artificial pentru ca protejeaza mediul. Toata lumea are dreptate", a declarat Thomas Harman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.