Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti, la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru complicitate la dare si luare de mita, dupa ce si-a recunoscut faptele.

Decizia a fost pronuntata, joi, la aproximativ trei saptamani dupa ce Bradean a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, in baza articolului 320, indice 1, din Codul de procedura penala, privind judecata in cazul recunoasterii vinovatiei.

Potrivit MEDIAFAX, Eugen Bradean si Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si fost consilier al ministrului Constantin Nita, au fost trimisi in judecata in 13 noiembrie in dosarul de mita privind vanzarea de energie.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Ioan Mihaila pentru dare de mita si pe Eugen Badean pentru complicitate la luare de mita si complicitate dare de mita.

Prin solutia de joi a instantei, Bradean a fost pus in libertate.

Decizia instantei nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Judecatorii TB au mai decis disjungerea cauzei in cazul lui Ioan Mihaila, astfel incat el va fi in continuare judecat pentru fapte de coruptie.

Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca, in luna octombrie, Ioan Mihaila, in calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, a promis suma de 1.400.000 de euro unui alt membru din acelasi consiliu (denuntator in cauza), pentru ca acesta din urma, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa voteze favorabil incheierea unui contract bilateral pentru o perioada de patru ani, prin care Hidroelectrica sa vanda o cantitate de 7.012.800 MWh energie electrica societatii comerciale Energon Power & Gas SRL Cluj.

"Cantitatea respectiva de energie urma sa fie vanduta pentru suma de 1.157.112.000 lei (262.980.000 euro), ceea ce ar fi reprezentat conditii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica, respectiv un posibil prejudiciu de 175.000.000 lei in dauna societatii Hidroelectrica", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Citeste si:
Rusia ar putea fi suspendată astăzi din Consiliul pentru Drepturile...
Rusia ar putea fi suspendată...

Promisiunea de dare de mita a fost facuta cu ajutorul lui Eugen Bradean, membru in Directoratul Hidroelectrica SA si coordonator al Directiei de Marketing Furnizare din cadrul companiei.

"Suma promisa cu titlu de mita urma a fi disimulata sub aparenta unui contract de comision care ar fi fost incheiat de catre o firma off-shore si firma achizitoare a energiei electrice", au precizat procurorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.