Premierul Victor Ponta a decis componenta comisiei de experti care va studia situatia restaurarii componentei sculpturale "Poarta Sarutului" din cadrul ansamblului sculptural "Constantin Brancusi" de la Targu Jiu, stabilind ca din aceasta sa faca parte si specialisti din Bruxelles, Viena si Paris.

Comisia va fi condusa de Radu Boroianu, secretar de stat in Ministerul Culturii, si va fi formata din Joost Vander Auwera, conservator sef al Departamentului Sculptura al Muzeului Regal de Arte Frumoase din Bruxelles, specialist in piatra si metal, Fritz Koreny, profesor la Universitatea din Viena, de asemenea specialist in piatra si metal, Andre Millau, expert restaurator, expert pe langa Curtea de Apel din Paris, proprietarul Societatii de restaurare Andre, Roxana Radvan, sef al Departamentului metode si tehnici optoelectronice de reabilitare si conservare a patrimoniului cultural din Institutul de Cercetare -Dezvoltare pentru Optoelectronica, si Iulian Olteanu, director general al intreprinderii de restaurare DUCT.

Potrivit MEDIAFAX, guvernul a avizat recent constituirea unei comisii de experti care sa studieze situatia restaurarii componentei sculpturale "Poarta Sarutului" din cadrul ansamblului sculptural "Constantin Brancusi" de la Targu Jiu.

In urma cu o luna, premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul va finanta o comisie internationala de experti care sa prezinte un punct de vedere privind modul cum se prezinta Ansamblul Monumental Calea Eroilor dupa restaurarea Portii Sarutului, proiectantul sustinand ca opera a devenit galbena dupa spalarea sub presiune.

Premierul a mentionat ca doreste experti in comisia respectiva care sa nu fie angajati ai Ministerului Culturii, precizand ca doreste o opinie cat mai obiectiva din partea acestora.

"Deci eu asa fac, platesc eu niste experti independenti, care banuiesc eu ca dupa aia o sa-i certati si pe aia, indiferent ce or sa spuna. Eu o sa am incredere in cei independenti. A gresit cineva plateste, nu a gresit nimeni, nu mai facem scandal la anul si facem si Coloana la anul!", a spus Ponta.

"Platim noi de la Guvern o comisie independenta, nu din Romania, ca sa nu ziceti ca tine cu Ministerul sau cu ceilalti. O sa vina incoace, o sa evalueze si daca s-a facut prost luam toti banii inapoi, daca s-a facut bine, s-a facut bine. Alta solutie nu am, ca asa nu suntem specialisti si sa ne dam noi cu parerea…sincer, nu suntem specialisti", a mai declarat Ponta.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Dorin Danila, proiectantul lucrarilor de restaurare a Portii Sarutului, a acuzat Institutul National al Patrimoniului ca opera din piatra a lui Constantin Brancusi, expusa in parcul central din Targu-Jiu, s-a ingalbenit dupa ce a fost spalata cu jet cu apa sub presiune.

El a aratat ca, dupa lucrarile de restaurare, Poarta Sarutului a devenit "galbena", dupa ce a fost spalata fiind folosit un pistol cu apa sub presiune, asemanator celor din spalatoriile auto.

Ulterior, Institutul National al Patrimoniului a anuntat ca va depune plangere penala impotriva proiectantului lucrarilor de restaurare de la Poarta Sarutului din Targu-Jiu, Dorin Danila, si a respins ferm incercarea de calomniere a institutiei de catre acesta.

Institutul National al Patrimoniului a receptionat atunci lucrarile de restaurare/conservare pentru componenta artistica si piatra de la "Poarta Sarutului", element al Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" din Targu-Jiu.

Citeste si:
Cu ce lider se întâlnește Vladimir Putin în prima sa vizită în...
Cu ce lider se întâlnește...

INP este principala institutie care a gestionat si finantat lucrarile de reabilitare a obiectivului, costurile de proiectare fiind suportate de municipalitate, potrivit unui comunicat al institutiei.

In vederea realizarii proiectului de restaurare si conservare, INP a alocat fonduri in valoare de 371.656,44 lei. Astfel, operatiunile executate la Poarta Sarutului au inclus: inlocuirea tablei de plumb existenta, aplicarea unei izolatii bituminoase, curatarea pietrei, biocidare si hidrofugare.

Proiectarea lucrarilor de restaurare/conservare de la acest obiectiv a fost facuta de Dorin Danila si finantata de comunitatea locala.

Lucrarile de restaurare a Portii Sarutului au inceput in luna august, opera fiind atunci ascunsa privirii trecatorilor de o panza pe care era imprimata imaginea acesteia, fara a exista vreun panou cu privire la lucrari.

Citeste si:
Criza energetică are un singur vinovat, susțin politicienii români:...
Criza energetică are un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.