Adrian Nastase a castigat, miercuri, la Judecatoria Sectorului 5, procesul cu Inspectoratul de Stat in Constructii, in care a reclamat ca institutia arata, intr-un comunicat de presa din 13 februarie, ca ar fi refuzat sa plateasca suma stabilita de instanta ca daune in dosarul "Trofeul calitatii".

Judecatoria Sectorului 5 a admis in parte cererea formulata de Adrian Nastase si a interzis Inspectoratului de Stat in Constructii, "pentru viitor", sa mai publice comunicatul de presa emis la 13 februarie, in care se arata, printre altele, ca fostul premier a refuzat sa plateasca suma de bani stabilita de instanta ca daune in dosarul "Trofeul calitatii".

Potrivit MEDIAFAX, instanta a dispus ca ISC sa publice un comunicat de presa, "in aceleasi conditii precum cele utilizate la emiterea comunicatului emis la data de 13.02.2013 (loc de publicare , marcarea caracteristicii de noutate a comunicatului, dimensiunea literelor utilizate)".

In noua informare de presa, ISC trebuie sa arate ca dezminte comunicatul referitor la Adrian Nastase, emis la 13 februarie si sa faca mai multe mentiuni.

"In cuprinsul adresei emise in cadrul dosarului de executare nr. 1/2013 al Biroului Executorului Judecatoresc Timnea Vicentiu Pascal, comunicate mandatarilor reclamantului la data de 08.02.2013, au fost mentionate refuzul Inspectoratului de Stat in Constructii de a raspunde notificarii reclamantului inregistrate la parat sub nr. 3677/07.02.2013 si solicitarea acestuia din urma de a continua executarea silita; la intalnirea din data de 11.02.2013, reclamantul, prin avocat, a evidentiat executorului judecatoresc Timnea Vicentiu Pascal faptul ca staruie in executarea voluntara a obligatiei, deci nu a refuzat orice colaborare, astfel cum s-a mentionat in comunicatul de presa din data de 13.02.2013; la data de 12.02.2013, reclamantul a comunicat paratului, prin Biroul Executorilor Judecatoresti Asociati «Dumitrache si Dumitrache», somatia si punerea in intarziere cu privire la primirea prestatiei datorate conform Sentintei penale nr. 176/30.01.2012 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia Penala, ramasa definitiva prin Decizia penala nr. 160/20.06.2012 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie-Completul de 5 judecatori", sunt mentiunile care trebuie facute de ISC in noul comunicat de presa, potrivit deciziei Judecatoriei Sectorului 5.

Citeste si:
Adrian Năstase: Liberalii își pică propriul Guvern cu voturile...
Adrian Năstase: Liberalii își...

Instanta a respins solicitarea privind incetarea publicarii comunicatului de presa emis de ISC la 13 februarie, aratand ca aceasta solicitare a ramas fara obiect.

De asemenea, instanta a respins ca neintemeiate celelalte solicitari din aceasta cauza.

Decizia nu este definitiva, putand fi contestata cu apel in termen de 30 zile de la comunicare.

Fostul premier Adrian Nastase a aratat, in cererea de chemare in judecata inregistrata la Judecatoria Sectorului 5 in 23 aprilie, ca ISC i-a afectat imaginea prin informatiile pe care le-a transmis printr-un comunicat de presa din 13 februarie, in care se arata, printre altele, ca fostul premier refuza sa plateasca suma de bani stabilita de instanta ca daune in dosarul "Trofeul calitatii".

Nastase a cerut Judecatoriei Sectorului 5 sa oblige ISC sa dezminta comunicatul din 13 februarie, sa opreasca publicarea acestuia in viitor, sa publice un comunicat de presa in care sa prezente situatia de fapt reala si, totodata, sa publice hotararea ce urmeza sa fie pronuntata in cauza.

Citeste si:
Cum s-a schimbat viața Silviei Popescu, după ce a câștigat „Bravo,...
Cum s-a schimbat viața...

In plangerea adresata instantei, Adrian Nastase a aratat ca, in februarie, reprezentantii ISC au aratat in mod nereal faptul ca nu a vrut sa plateasca suma de peste 3,3 milioane de lei, reprezentand partea sa din prejudiciul stabilit in dosarul "Trofeul calitatii".

Nastase a precizat ca el si-a exprimat dorinta de a plati suma de bani inca din 7 februarie, dar nu a putut, din cauza refuzului ISC de a o primi.

"Referirea in comunicatul de presa la inexistenta unui refuz al ISC de a primi banii reprezinta o denaturare a realitatii prin omisiune, deoarece din actul nenumit (comunicat de executorul judecatoresc familiei Nastase la 8 februarie, n.r.) rezulta exact contrariul, executorul judecatoresc, «in numele si pentru ISC», arata expres ca ISC «staruie in recuperarea pe calea executarii silite a intregii creante stabilite prin titlu executoriu» si ca ISC «nu doreste sa raspunda notificarii dvs si doreste continuarea executarii silite»", a aratat Nastase, in actiunea depusa la Judecatoria Sectorului 5.

Citeste si:
Fostul sef al ISC, condamnat la 3 ani cu suspendare
Fostul sef al ISC, condamnat...

Fostul premier a mentionat in actiune ca, prin prezentarea nereala a situatiei de fapt in comunicatul de presa si a faptului ca ISC nu a mentionat ca institutia a refuzat initial sa primeasca banii, i-au fost afectate demnitatea, onoarea si reputatia.

Adrian Nastase a notificat, in 7 februarie, prin intermediul avocatilor, Inspectoratul de Stat in Constructii cu privire la faptul ca va plati 760.000 de euro din prejudiciul calculat in dosarul "Trofeul calitatii", declara atunci avocatul acestuia, Ion Cazacu. Avocatul precizat ca, la momentul trimiterii notificarii, nu incepuse procedura de executare silita dispusa de Judecatoria Sectorului 1 in cazul lui Nastase.

Cazacu arata ca Nastase este pregatit in orice moment sa achite cei peste 3,3 milioane de lei Inspectoratului de Stat in Constructii, dar institutia nu a dat contul in care sa fie virati acesti bani.

Citeste si:
Primăria, amendată de ISC pentru imobilul fără curent electric;...
Primăria, amendată de ISC...

Ulterior, in 14 februarie, avocatul Ion Cazacu declara ca ISC a transmis un numar de cont in care fostul premier sa depuna cei peste 3,3 milioane de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.