Politistii ar putea primi sporuri salariale intre 20 si 50 la suta din salariul de baza, bani de chirie, daca lucreaza in alte localitati decat cea de domiciliu, si plata dubla pentru zilele de sarbatoare muncite, potrivit noului Statut al politistului, supus dezbaterii publice.

La capitolul "Drepturi compensatorii" din proiectul publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne se arata ca politistii care accepta sa lucreze in mediul rural sau in localitati izolate vor primi un spor salarial de 20 la suta din leafa de baza, transmite MEDIAFAX.

Sporurile ajung, insa, la 50 la suta din salariul lunar "corespunzator riscurilor deosebite ale functiei de politist, a interdictiilor, a restrangerii unor drepturi sau libertati si a incompatibilitatilor impuse de functia publica cu statut special, in conditiile stabilite prin ordin al ministrului Afacerilor Interne".

Conform proiectului, politistii care vor merge la serviciu in zilele de sarbatoare vor fi platiti dublu pentru orele lucrate. In acelasi timp, politistii care fac ore suplimentare ar urma sa incaseze, pentru acestea, un spor de 75 la suta din salariul lunar.

In acelasi timp, noul Statut al Politistului aduce noutati in ceea ce priveste compensatia lunara pentru politistii care lucreaza departe de casa.

Astfel, in cazul in care politistul este "numit in prima functie sau transferat in interesul serviciului intr-o alta localitate decat cea in care isi are domiciliul" si nu detine o locuinta in localitatea respectiva sau pe o raza de 30 de kilometri, el poate beneficia de decontarea chiriei, in raport cu pretul pietei din localitatea respectiva.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul MAI, politistii care lucreaza in alta localitate decat cea de domiciliu care nu vor sa stea cu chirie, ci doresc sa isi cumpere sau sa isi ridice o casa in localitatea respectiva, urmeaza sa fie "sprijiniti prin acordarea unei compensatii lunare, pentru o perioada ce nu poate depasi durata creditului aflat in derulare, dar nu mai mult de 10 ani, o singura data in cariera, din momentul contractarii unui credit ipotecar sau imobiliar destinat achizitionarii sau construirii unei locuinte in acea localitate sau pe o raza de 30 de km".

Citeste si:
Resturile unei rachete au căzut în R. Moldova, aproape de granița...
Resturile unei rachete au...

Noul proiect al legii privind Statutul politistului aduce modificari si legate de modul de evaluare profesionala al politistilor. Astfel, politistii vor fi evaluati anual, ca si pana acum, insa, daca vor primi calificativul "nesatisfacator" sau de doua ori "satisfacator", cei cu functii de executie vor fi obligati sa urmeze cursuri de perfectionare. Daca nici dupa aceste cursuri nu primesc calificativul "bine" sau "foarte bine", ei vor fi dati afara.
In acelasi timp, politistii care ocupa functii de conducere si care vor fi notati cu "nesatisfacator" sau "satisfacator" vor face obiectul unui control, iar daca se vor descoperi neajunsuri, acestia vor fi trecuti intr-o functie inferioara sau una de executie.

"Sunt multe articole bune in noul Statut al politistului, care, pana la un punct, a fost conceput impreuna cu noi. Este un lucru bun ca s-a tinut cont de propunerea noastra legata de modul in care se acorda compensatiile lunare pentru politistii care lucreaza departe de localitatea de domiciliu si care sunt obligati sa inchirieze locuinte. Acesta este modelul magistratilor propus de noi", a declarat, pentru MEDIAFAX, Vasile Lincu, presedintele Sindicatului Pro Lex.

Citeste si:
Guvernul a modificat Statutul polițistului. Ce spune noua dispoziție
Guvernul a modificat Statutul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.