Peste 2.000 de militari din MApN, MAI, SRI si SPP si aproximativ 140 de militari din Franta, Polonia, Turcia si SUA vor defila, duminica, la parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale, pe sub Arcul de Triumf urmand sa treaca si 200 de mijloace tehnice, iar 35 de aeronave vor survola piata.

Evenimentul este programat sa inceapa la ora 11.00, cu salutul Drapelului de Lupta si trecerea in revista a Garzii de Onoare, dupa care Corul Academic "Divina Armonie", acompaniat de muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apararii Nationale si ale Muzicii Militare a Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul", va interpreta Imnul National al Romaniei si, in semn de salut, vor fi executate 21 de salve de tun de catre bateria de artilerie a Regimentului 30 Garda.

In continuare, vor fi depuse unei coroane de flori din partea Presedintiei, Senatului, Camerei Deputatilor si Guvernului, dupa care incepe parada militara, scrie MEDIAFAX.

La parada militara, care va fi condusa de generalul de brigada Tomita-Catalin Tomescu, participa detasamente ale Batalionului 2 Infanterie "Calugareni", Batalionului 495 Infanterie "Capitan Stefan Soverth", din Brigada 1 Mecanizata "Argedava", militari parasutisti din cadrul Batalionului 630 Parasutisti "Smaranda Braescu", din Batalionul 17 Vanatori de Munte "Dragos Voda" din Brigada 61 Vanatori de Munte "General Virgil Badulescu" si un detasament al Brigazii de Informatii Militare "Maresal Alexandru Averescu".

Fortele pentru operatiuni speciale sunt reprezentate la defilare de militari ai Brigazii 6 Operatii Speciale "Mihai Viteazul" si un detasament de politie militara, din cadrul Batalionului 265 Politie Militara, iar detasamentul Fortelor Aeriene Romane de militari ai Brigazii 1 Rachete Sol-Aer "General Nicolae Dascalescu", urmat, in pas de defilare de doua detasamente ale Fortelor Navale Romane.

Iau parte, de asemenea, detasamente ale institutiilor de invatamant militar - Academia Tehnica Militara, Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" din Sibiu, Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre "Basarab I", Academia Fortelor Aeriene "Henri Coanda", Academia Navala "Mircea cel Batran" si Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" din Breaza.

Citeste si:
Licorile rafinate care dau savoare meselor de sărbătoare! Ce nu ai...
Licorile rafinate care dau...

Din partea Ministerului Afacerilor Interne participa la parada reprezentanti ai Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei, ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, echipaje de servanti pompieri si echipaje SMURD, echipaje de salvatori de la inaltime, de interventie pirotehnica si interventie la urgente chimice.

De asemenea, prezinta onorul un detasamentul de studenti ai Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza".

Reprezentand SRI, defileaza un detasament al Brigazii Antiteroriste, cadre care asigura securitatea aeroportuara (pasageri si cargo) pe toate cele 16 aeroporturi civile din tara.

In premiera, participa la parada organizata de Ziua Nationala militari ai armatelor Frantei, Poloniei, Turciei si ai Statelor Unite ale Americii.

Din Franta, defileaza un detasament aflat sub comanda locotenentului-colonel Raphael Bernard. Detasamentul este format din militari ai Regimentului 1 Artilerie din cadrul Brigazii 7 Blindate, dislocat in regiunea Belfort. Dotat cu tehnica moderna, de genul radarului de contrabaterie COBRA si lansatorului unitar de rachete, regimentul participa in prezent la misiunea ONU din Liban si are militari dislocati in Mali, in lupta impotriva terorismului. De asemenea, regimentul are unitati inzestrate cu tunuri de 155 de mm dislocate in Djibouti, in cadrul dispozitivului francez din Africa.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

Fortele armate poloneze sunt reprezentate de un detasament din Batalionul garzii de onoare, o unitate speciala din Varsovia, destinata acordarii asistentei de specialitate pe timpul desfasurarii ceremoniilor militare pe teritoriul national si, de asemenea, pe timpul executarii de misiuni, in conformitate cu protocolul diplomatic. Militarii Batalionului garzii de onoare poarta uniforma de gala a fortelor terestre poloneze si traditionala cascheta Rogatywka. Comandantul detasamentului este locotenentul Wlodzimierz Grochowiec.

Detasamentul fortelor armate turce comandat de capitanului de infanterie Ersin Durur este reprezentat de militarii Brigazii 66 Infanterie Mecanizata "Forta pacii". Fondata in anul 1880, brigada a participat la luptele din Yemen, Caucaz, Balcani, Gelibolu, precum si in lupta de eliberare a Turciei. Avand sediul la Istanbul, unitatea este prima brigada mecanizata creata in Turcia.
Brigada a primit drapelul de lupta la 01 octombrie 1993. Din anul 2005, Brigada Forta pacii este parte a fortelor de reactie rapida ale NATO.

Citeste si:
Discursul lui Putin de Ziua Victoriei: „Ne mândrim cu participanții...
Discursul lui Putin de Ziua...

De asemenea, participa la parada reprezentantii Corpului de Infanterie Marina al Statelor Unite ale Americii, comandati de locotenentul James Moroney. Locotenentul James Moroney si plutonul acestuia fac parte din Batalionul 2 Cercetare si Infanterie Usoara cu sediul in Camp Lejeune, Carolina de Nord. Batalionul 2 Cercetare si Infanterie Usoara a executat operatii de lupta in Panama, in 1989, si in primul razboi din Golf, in 1990. In cadrul razboiului global impotriva terorismului, infanteristii marini americani au participat la operatia "Iraqi Freedom" din Irak si la operatia "Enduring Freedom" din Afganistan. In acest an, militarii americani au luat parte la exercitiile multinationale care se desfasoara in tara noastra.

La defilarea de la 1 Decembrie romanilor le va fi prezentata si o replica a avionului Vlaicu II, flancat de tehnicieni de la Scoala de Aplicatie pentru Fortele Aeriene Romane, imbracati in uniforme de epoca.

Citeste si:
România caută militari voluntari
România caută militari...

Parada este prevazuta sa continue cu defilarea drapelelor de epoca si a unui detasament al Asociatiei Traditia Militara, purtand uniformele si echipamentul de campanie ale Armatei Romane din timpul Primului Razboi Mondial.

Un moment spectaculos al evenimentului va fi "parada aeriana", de Ziua Romaniei urmand sa survoleze Piata Arcului de Triumf un elicopter IAR-330 M, sase elicoptere IAR - 330 Puma din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni) si trei elicoptere IAR – 330 PUMA Naval, din dotarea Grupului de Elicoptere al Fortelor Navale.

De Ziua Nationala vor zbura deasupra Arcului de Triumf trei avioane IAK-52 din dotarea Scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene "Aurel Vlaicu", Boboc, o aeronava de transport C-130 HERCULES si trei aeronave de transport C-27J SPARTAN din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni). Aceste formatii vor fi urmate de trei aeronave IAR-99 SOIM din dotarea Flotilei 95 Aeriane Bacau si trei aeronave IAR-99 din dotarea Scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene "Aurel Vlaicu", Boboc.

Urmatoarele formatii de zbor sunt alcatuite din sase aeronave de lupta MiG-21 din dotarea Flotilei 86 Aeriene, Fetesti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.