Compensarea medicamentelor pentru pensionarii cu venituri de pana la 700 de lei pe luna va fi asigurata si din taxa clawback, pe langa sursele de pana acum, respectiv Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si bugetul Ministerului Sanatatii, potrivit unui proiect de HG.

Proiectul de modificare a Hotararii de Guvern nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor a fost lansat in dezbatere publica, vineri, de Ministerul Sanatatii (MS).

Conform proiectului, compensarea cu 90% din pretul de referinta al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri de pana la 700 lei/luna se suporta astfel: in cuantum de 50% din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) si, respectiv, 40% din bugetul MS si din incasarile din contributia stabilita potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 77/2011 privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv din asa-numita taxa clawback.

In nota de fundamentare a proiectului, se arata ca, in prezent, compensarea medicamentelor pentru pensionarii cu venituri de pana la 700 lei/luna se realizeaza in cadrul unui program social al Guvernului a carui finantare se asigura in proportie de 50% din bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate si in proportie de 40% din veniturile proprii ale MS, scrie MEDIAFAX.

Initiatorii proiectului de HG explica faptul ca, avand in vedere necesitatea asigurarii continuitatii acestui program cu respectarea prevederilor Legii nr. 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante, se propune modificarea art. 2 din HG 186/2009 astfel incat cuantumul de 40% al pretului de referinta al medicamentelor sa fie asigurat atat din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii, sub forma de transferuri catre bugetul FNUASS, cat si din taxa clawback.

"Prin aprobarea acestei hotarari de guvern, se asigura fonduri necesare compensarii cu 90% din pretul de referinta al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri de pana la 700 lei/luna", se mai arata in nota de fundamentare.

Citeste si:
Coaliția vrea să taie cu măsură pensiile speciale; România riscă să...
Coaliția vrea să taie cu...

Proiectul de HG este in dezbatere publica pana la 29 decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.