Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, vineri, ca in jurul datei de 20 decembrie cele 400.000 de doze de vaccin antigripal produs de Institutul Cantacuzino vor putea intra pe piata.

"Astazi, cand vorbim, se infioleaza fiola cu numarul 250.000. Daca toate lucrurile vor merge cum credem noi, cu inspectii, cu termene prevazute de norme internationale, in jurul datei de 20 decembrie cele 400.000 de doze sunt gata pentru a putea fi puse pe piata", a spus Nicolaescu, in fata Comisiilor parlamentare de Buget-Finante, care dezbat bugetul Ministerului Sanatatii pe 2014.

Ministrul Sanatatii a precizat ca in 2014 Romania va avea vaccin antigripal numai de la Cantacuzino.

"In acest an am luat din doua surse - import si Romania, pentru prima oara, ca anul trecut s-a luat numai din import, acum doi ani s-a inchis Cantacuzino si asa mai departe. (...) M-am angajat si in fata Guvernului ca doresc mai mult decat orice ca Institutul Cantacuzino sa produca din nou, mai ales vaccin gripal", a spus Nicolaescu, scrie MEDIAFAX.

El a precizat ca Institutul Cantacuzino are o sansa imensa de a devini institut regional.

"Am facut o analiza cu cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, destul de exigenta, si ne-au raspuns ca daca vom intra intr-un proces de reabilitare, in care sa facem investitii, sa se respecte conditiile de calitate pe care le prevede Organizatia Europeana a Medicamentului, atunci avem aceasta sansa. Nu mai e nimic in jurul nostru si putem sa devenim si exportatori, nu numai importatori de asemenea vaccin", a spus Nicolaescu.

Primele 200.000 de doze de vaccin antigripal cumparate de Ministerul Sanatatii pentru campania de imunizare sunt distribuite, de miercuri, directiilor de sanatate publica, urmand ca acestea sa le furnizeze medicilor de familie.

"Din cantitatea de 600.000 de doze de vaccin antigripal, pe care Ministerul Sanatatii le-a achizitionat pentru inceperea campaniei de vaccinare antigripala, primele 200.000 de doze se afla in depozitul CN Unifarm SA si, in cursul zilei de maine (miercuri - n.r.), urmeaza a fi distribuite in teritoriu catre directiile de sanatate publica, urmand ca acestea sa le furnizeze medicilor de familie", informa marti MS, care sublinia ca este pregatit pentru inceperea campaniei de vaccinare antigripala la recomandarea specialistilor Institutului National de Sanatate Publica (INSP).

Citeste si:
Nicolaescu: Legea preventiei, respinsa prin incalcarea Regulamentului
Nicolaescu: Legea preventiei,...

Restul de 400.000 de doze vot intra in depozitul Unifarm in cursul acestei saptamani, iar in perioada urmatoare, in functie de necesitatile de campanie antigripala si a recomandarilor venite din partea specialistilor INSP cu privire la activitatea virozelor respiratorii, se va planifica distributia dozelor in teritoriu, potrivit MS.

De asemenea, in prezent, la Institutul Cantacuzino au fost infiolate 212.000 de doze de vaccin antigripal autohton, urmand ca restul dozelor din aceasta sursa sa fie finalizate in cursul lunii decembrie, conform HG 320-2013, mentiona MS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.