Comisia pentru munca din Camera Deputatilor a avizat, miercuri, un proiect care modifica Legea privind sistemul unitar de pensii publice, astfel incat cei care au lucrat in conditii grele se incadreaza in grupa I de munca si se pot pensiona mai devreme.

"Am avizat reintroducerea grupei I de munca, pentru ca printr-o lege nedreapta Guvernul Boc nu le-a recunoscut vechime celor care au lucrat in conditiile grele de munca, prin avizul nostru am reintrodus aceasta masura, astfel incat cei care au lucrat in conditii grele, minerit, siderurgie, etc., se incadreaza in grupa I de munca, vor castiga la pensie ani vechime si se vor pensiona mai repede", a declarat presedintele comisiei, Florin Iordache (PSD).

El a exemplificat prin situatiile in care persoane care au lucrat 8 ani in minerit si au stagiul complet de cotizare, de 35 de ani, se pot pensiona cu doi ani mai devreme, la 63, iar nu la 65 de ani. De asemenea, cei care au lucrat 16 ani in minerit se pot pensiona cu cinci ani mai devreme, scrie MEDIAFAX.

"Se recunoaste vechimea in gradul I de munca, e un act reparatoriu", a mai spus el.

La randul lor, liberalii au transmis un comunicat in care se precizeaza ca, in conformitate cu amendamentele adoptate la Comisia pentru munca si protectie sociala, care a adoptat raport favorabil la proiectul pentru modificarea si completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, "la un stagiu de cotizare realizat in grupa I de munca de sase ani, de exemplu, persoanele in cauza beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare cu un an si 3 luni". "La 35 de ani cotizati pentru aceasta grupa de munca, reducerea varstei standard de pensionare este de 12 ani", mentioneaza sursa citata.

"De modificarile aprobate astazi vor beneficia peste 60.000 de persoane", se mai arata in comunicatul deputatului liberal Cristina Pocora.

Potrivit comunicatului transmis de PNL, "ca urmare a unei decizii absurde luate in 2010 de guvernarea PDL, oamenii care au muncit in conditii grele, in otelarii, combinate siderurgice, in industria chimica, in turnatorii de fonta, pe santiere, nu au mai putut iesi la pensie anticipat. S-a creat astfel o situatie de discriminare intre persoanele pensionate pana la 31 decembrie 2010, care au beneficiat de acest drept, si persoanele pensionate ulterior acestei date".

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

"Reprezentantii PNL au facut demersuri sustinute pentru ca persoanele care au lucrat in conditii speciale in grupa I de munca sa-si recapete drepturile luate abuziv de guvernul Boc", mai arata sursa citata.

Proiectul de lege urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.