Federatia Sanitas a anuntat, sambata, in urma unei noi runde de negocieri la Ministerul Sanatatii, ca greva de avertisment anuntata pentru luni va avea loc, intre orele 8.00 si 10.00, ministrul Eugen Nicolaescu considerand ca medicii sunt in afara acestui protest si vor fi la serviciu.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat, la iesirea de la intalnirea care a avut loc sambata dimineata la Ministerul Sanatatii, ca greva de avertisment va avea loc luni intre orele 8.00 si 10.00, cand vor fi asigurate o treime din serviciile medicale, in general urgentele. Persoanalul medico-sanitar care nu se va ocupa de urgente se va aduna in semn de protest intr-un loc din spital, iar dupa ora 10.00, toata lumea isi va relua activitatea, a precizat acesta.

"Asteptarea noastra este ca in perioada 26 - 27 (noiembrie, n.r.) sa gasim solutii si scrise. Colegii nostri sunt pregatiti sa-si duca la indeplinire calendarul pe care l-am stabilit", a mai spus Sepi la iesirea din minister, transmite MEDIAFAX.

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat in schimb ca el crede ca "medicii vor fi la serviciu". "Pentru ca, din punctul meu de vedere, medicii sunt in slujba pacientilor, e juramantul pe care l-au facut, sa apere viata oamenilor. Deci eu cred ca medicii vor fi la serviciu, probabil ca vor fi si cazuri izolate in care unii dintre ei vor participa probabil la aceasta greva, dar cred ca medicii sunt in afara acestui protest pentru ca sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de munca cu Ministerul Sanatatii", a spus Nicolaescu.

Intrebat daca vor fi sanctionati medicii care vor participa la greva, Nicolaescu a spus ca managerii de spital care vor constata ca au probleme va trebui sa ia masuri, "pentru ca, pana la urma intr-o tara democratica, prima conditie este respectarea legii".

Pe de alta parte, sambata, ministrul a discutat cu reprezentantii sindicatelor despre negocierea contractului colectiv de munca la nivel de sector.

"S-a stabilit ca luni dupa-amiaza sa aiba loc prima intalnire cu toate confederatiile sindicale si patronale pentru declansarea efectiva a negocierii contractului colectiv de munca la nivel de sector. Se intampla acest lucru dupa aproape cinci ani, perioada in care n-a mai existat contract colectiv de munca la nivel de sector (...). Cred ca semnarea contractului colectiv de munca la nivel de sector este un deziderat, atat pentru administratie, cat si pentru sindicate. Un contract colectiv de munca la nivel de sector inseamna, din punctul nostru de vedere, indeplinirea tuturor prevederilor legale ca niciun alt conflict de munca sa se mai deruleze in sectorul sanitar, pe perioada cat acel contract va avea valabilitate", a declarat Eugen Nicolaescu.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

El a mai anuntat ca, in cadrul intalnirii, s-a mai stabilit si "luarea initiativei Ministerului Sanatatii de a promova in Guvern un memorandum pentru deblocarea unor posturi in sistemul sanitar", precizand ca este vorba despre deblocarea a aproximativ 1.200 de posturi pentru personal medical.

Memorandumul ar putea fi inaintat in sedinta de Guvern de miercuri, dupa ce obtine avizul ministrilor de Finante si pentru Buget.

Totodata, Marius Sepi a mai declarat, pentru MEDIAFAX, ca ministrul si-a asumat un amendament la articolul 9 din Ordonata de Urgenta a Guvernului nr. 103/2013, care sa permita plata pentru munca depusa sambata si duminica in sistemul sanitar.

Potrivit prevederii in vigoare, "in anul 2014, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunator".

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.