Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a suspendat, pana la 1 decembrie, ordinul in legatura cu noile restrictii privind cantitatile de tutun, alcool si alimente care pot fi aduse din afara UE, dupa aglomeratia din vami determinata de aplicarea prevederilor, incepand de vineri.

"Ordinul presedintelui ANAF privind aplicarea de instructiuni speciale pentru unele categorii de bunuri introduse de catre calatori pe teritoriul Romaniei, in bagajele personale, a fost suspendat temporar si va reintra in vigoare incepand cu data de 1 decembrie 2013", a anuntat agentia, printr-un comunicat.

Decizia vizeaza un "nivel crescut de siguranta si confort" pentru cetatenii ale caror bagaje nu contin bunuri care sa faca obiectul unor scutiri sau restrictii, potrivit sursei citate.

"In acest sens, Directia Generala a Vamilor va asigura adaptarea capacitatii administrative la specificul fiecarui birou vamal, pe tipologii de calatori si bunuri", arata ANAF.

Agentia a introdus vineri noi restrictii privind bunurile care pot fi introduse in tara in bagajele personale din afara UE, acestea ducand la o perioada mai mare de asteptare la controlul vamal, intrucat presupun completarea unei declaratii, scrie MEDIAFAX.

Astfel, o persoana poate introduce in tara, din afara UE, tigari, alcool sau alimente o singura data pe saptamana, in anumite limite cantitative - cel mult doua pachete de tigari, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahar si 15 kilograme de faina.

La frontierele externe ale comunitatii europene (Serbia, Ucraina si Republica Moldova) se vor aplica instructiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de catre calatori pe teritoriul Romaniei, pe lista de 22 de produse aflandu-se produse din tutun, bauturi alcoolice, carburant, flori si plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahar rafinat, faina, tarate, fructe si legume proaspete.

Calatorii trebuie sa declare in scris bunurile continute in bagajele personale la intrarea in tara prin completarea unei declaratii.

Potrivit autoritatilor vamale, masurile restrictive au fost elaborate de Directia Generala a Vamilor si aprobate de presedintele ANAF ca urmare a constatarilor facute cu privire la marfurile introduse in tara de calatori, in luna septembrie, care prin valorificarea lor pe piata neagra conduc la evaziune fiscala si, indirect, la afectarea productiei interne de astfel de marfuri.

Citeste si:
Grevă japoneză în Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF. Angajații...
Grevă japoneză în Ministerul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.