Spitalele care vor trimite bolnavii sa-si cumpere medicamente si totodata vor solicita caselor de asigurari de sanatate decontarea tratamentelor, desi nu au fost administrate, vor fi sanctionate din 2014, a anuntat, luni, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi.

"In 2014 vom fi mult mai stricti in ceea ce priveste achizitia de medicamente si materiale sanitare si vom institui sanctiuni pentru cei care trimit pacientii sa-si cumpere medicamente si materiale sanitare, desi aceste produse sunt decontate de catre casele de asigurari de sanatate. Dar, mai intai, voi avea o discutie cu managerii spitalelor", a spus Busoi.

Presedintele CNAS a precizat ca vor fi exceptate de la sanctiuni doar acele spitale unde apar cazuri accidentale, unde nu este un obicei sa fie trimisi pacientii sa-si cumpere medicamente sau diverse materiale sanitare.

"Stim ca exista cazuri accidentale, dar si unele spitale unde acest fapt constituie regula, pentru anumite sectii, pentru anumite servicii. Atentionam ca, pentru 2014, unul din obiectivele majore este acela ca niciun asigurat, din contributia caruia functionam si noi, sa nu fie pus sa procure medicamente", a adaugat Busoi, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit presedintelui CNAS, cele mai mari cheltuieli in cazul unui spital sunt cele de personal.

"Cele mai frecvente in spital sunt cele legate de numarul mare de personal, mai ales in sistemul administrativ, cheltuielile foarte mari cu serviciile externalizate si cele privind internarile pe termen lung nejustificate. Spitalele trebuie sa se organizeze mai bine. Intr-un spital unde bolnavii nu sunt trimisi sa-si cumpere medicamente, 70 la suta din cheltuieli sunt pentru plata personalului si 10 la suta pentru medicamente. Managerii spitalelor trebui sa opreasca angajarile nejustificate, sa renunte la achizitiile nepotrivite. Exista spitale, in general in tara, unde cheltuielile de personal sunt de 85-90, chiar 95 la suta din buget", a mai spus Cristian Busoi.

El a precizat ca sumele alocate spitalelor private vor fi diminuate in 2014.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.