Emil Racovita, nascut pe 15 noiembrie 1868, este considerat fondatorul biospeologiei, studiul faunei din subteran.

Emil Racovita si-a inceput educatia la Iasi, ca elev al lui Ion Creanga si mai tarziu al lui Grigore Cobalcescu, continuand apoi la liceul „Institutele Unite”. Apoi, Emil Racovita studiaza la Facultatea de Drept din Paris, dupa dorinta tatalui sau, dar audiaza concomitent si cursurile scolii de antropologie.

Dupa obtinerea cu succes a licentei in drept, Racovita se inscrie si la Facultatea de stiinte din Universitatea Sorbona, Paris, dupa absolvirea careia (1891) lucreaza la laboratoarele Arago in cadrul statiunii biologice marine de la Banyuls-sur-Mer, unde efectueaza o serie de scufundari la adancimea de 10 m cu un echipament clasic Siebe-Gorman, pentru a studia viata subacvatica.

La varsta de numai 25 de ani, Emil Racovita este ales membru al Societatii zoologice din Franta. Intre 1897 si 1899, Racovita participa ca naturalist al Expeditiei antarctice belgiene, la bordul navei Belgica, condusa de Adrien de Gerlache.

In perioada când „Belgica” a fost prizoniera gheturilor (martie 1898 - februarie 1899) naturalistul expeditiei, impreuna cu ceilalti oameni de stiinta, au inteprins numeroase observatii si cercetari stiintifice. Materialul adunat a constituit obiectul unui număr de 60 volume publicate, reprezentand o contributie stiintifica mai mare decat a tuturor expeditiilor antarctice anterioare luate la un loc. Savantul roman a inteprins un studiu aprofundat asupra vietii balenelor, pinguinilor si altor pasari antarctice, care i-a adus o reputatie bine meritata.

In 1920 a fost invitat ca profesor la Facultatea de Stiinte a Universitatii din Cluj, unde a infiintat primul institut de biospeologie din lume. Intre 1926 si 1929 a servit drept presedinte al Academiei Romane.

A murit in 1947 la Cluj, la varsta de 79 de ani.

Citeste si:
Taximetriștii din Iași vor să scumpească tariful. Care este motivul...
Taximetriștii din Iași vor să...

Logo-ul Google este conceput sub forma unui desen, in care imaginea lui Emil Racovita apare postata in interiorul primei litere "O" din cuvantul Google. Totodată, logoul Google face referire la expeditia in Antarctica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.