Pelerinajele au devenit motiv de cearta intre Biserica Ortodoxa Romana si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, scrie stirileprotv.ro.

Biserica ortodoxa a publicat luni un comunicat numit "Atentie la pretinsele pelerinaje organizate, fraudulos, in numele Bisericii!" care precizeaza ca zeci de credinciosi s-au intors nemultumiti din pelerinajele organizate in Israel, Grecia sau chiar in tara, de agentii care au pretins ca au binecuvantarea patriarhiei, dar care nu le-au oferit conditiile promise.

"Pentru evitarea unor astfel de situatii neplacute, Patriarhia Romana recomanda credinciosilor care doresc sa participe la pelerinaje, sa se adreseze Birourilor de pelerinaje infiintate de Biserica Ortodoxa Romana cu scop misionar, iar nu comercial, care nu urmaresc castigul financiar, ci folosul duhovnicesc al pelerinilor. Infiintate potrivit legislatiei romanesti si europene in vigoare, acestea ofera asistenta religioasa si servicii turistice de cea mai buna calitate, dovada fiind numarul tot mai mare de credinciosi ortodocsi din tara si strainatate care opteaza pentru a merge in pelerinaj cu birourile de pelerinaje ale Patriarhiei Romane", a comunicat BOR.

In replica, agentiile de turism sustin ca biserica greseste, dand vina asupra tuturor agentiilor.

"In opinia noastra, acest comunicat pacatuiește prin doua lucruri: mai intai, prin aceea ca incerca sa induca opiniei publice ideea ca agențiile de turism neafiliate bisericii nu ar putea sa furnizeze transport, cazare sau alte servicii turistice pelerinilor decat cu binecuvantarea BOR; nu in ultimul rand, prin faptul ca arunca asupra tuturor agențiilor de turism, pe care nu le are in subordine, suspiciunea ca ar incalca legea
", se arata in replica ANAT.

"In cazul in care colegii de la Patriarhie au informatii cum ca astfel de pachete turistice sunt organizate in Romania, ar trebui sa stim si noi si sa actionam impreuna. A trebuit sa intervenim si sa aratam publicului ca agentiile de turism membre ANAT isi desfasoara activitatea corect", a spus Nora Morariu, de la ANAT.

Citeste si:
Ce venituri au slujitorii Domnului. Salariul pe încasat de...
Ce venituri au slujitorii...

"Probabil conducerea ANAT se simte deranjata de faptul ca Patriarhia Romana organizeaza astfel de pelerinaje, chiar la unele firme de prestigiu se constata anumite ilegalitati. Se colecteaza bani, dar nu se mai elibereaza factura sau chitanta fiscala", a spus parintele Stoica.

Potrivit Ministerului de Finante, agentia de turism a Patriarhiei Romane, a inregistrat anul trecut un profit de 122 de mii de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.