Chirurgii de la Institutul Clinic Fundeni, coordonati de profesorul Irinel Popescu, au facut, luni, doua transplanturi de ficat, ajungand la 100 de interventii in acest an si 500 in total, un record pentru aceasta activitate, a declarat managerul unitatii, Carmen Orban.

Profesorul Irinel Popescu a spus ca transplanturile au fost facute unei paciente de 59 ani cu ciroza hepatica cauzata de infectii cu virusurile B si D, precum si unui pacient de 57 de ani, cu ciroza hepatica, in urma unei infectii cu virus C.

Ambele transplanturi facute luni in Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic "Dan Setlacec" din Institutul Clinic Fundeni au decurs normal, a precizat profesorul Irinel Popescu. El a mai spus ca la Institutul Clinic Fundeni au fost operate persoane cu diverse suferinte grave ale fictului, iar varstele au fost de la copii de un an la adulti de peste 50 de ani, scrie MEDIAFAX.

"Timeea Balog este primul copil din Romania care a beneficiat de un transplant hepatic. A fost operata in urma cu 13 ani, cand avea doar un an si trei luni. O alta premiera a fost si operatia de transplant cu ficat impartit. Doua vieti au putut fi salvate dupa ce ficatul unui tanar, aflat in moarte cerebrala, a fost donat unor bolnavi. Un singur ficat disponibil si doi tineri de 17 si 24 de ani care se luptau cu moartea", a mai spus profesorul Irinel Popescu.

Potrivit chirurgului, necesitatile Romaniei in materie de transplant hepatic sunt chiar mai mari, dar atingerea cifrei de o suta in 2013 reprezinta o performanta remarcabila pentru transplantul de organe solide din Romania, in contextul in care si rezultatele postoperatorii sunt la nivelul celor internationale.

"Un rol important in atingerea acestui rezultat l-a avut Agentia Nationala de Transplant, la care s-a adaugat un suport mediatic sustinut, mai ales in prima parte a anului, precum si introducerea functiei de «persoana responsabila de procesul de donare» in marile spitale ale Romaniei. Aceasta reusita se datoreaza si sustinerii acordate de Ministerul Sanatatii programului de transplant derulat in Institutul Clinic Fundeni si nu in ultimul rand profesionalismului echipei din I.C. Fundeni", a mai spus profesorul Irinel Popescu.

Citeste si:
Detalii mai puțin știute despre soția lui Nosfe. Cei doi s-au...
Detalii mai puțin știute...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.