Conducerea Ministerului Educatiei Naționale (MEN) a decis, miercuri, sa-l demita din functia de director al Institutului de Geologie al Romaniei (IGR), Stefan Marincea, “ca urmare a modului defectuos in care a gestionat si a comunicat public rezultate ale cercetarilor efectuate in zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din judetul Galati”.
Stefan Marincea

„Desi a facut parte din comisia multidisciplinara constituita pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc in judetul Galati si desi se decisese ca toate concluziile sa fie comunicate in interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informatiilor, domnul Marincea a decis sa prezinte public rezultate partiale, inainte de validarea si discutarea lor in cadrul comisiei. Maniera neprofesionista, dominata de ipoteze si incertitudini, in care acesta a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, a fost de natura sa genereze panica la nivelul populatiei si sa intrețina sentimentul de teama si incertitudine al locuitorilor din zona respectiva”, se arata intr-un comunicat al MEN.

Potrivit sursei citate, acest lucru contravine rolului și statutului Institutului de Geologie al Romaniei si poate afecta credibilitatea cercetatorilor care isi desfasoara activitatea in cadrul institutiei.

Stefan Marincea a precizat, pentru HotNews.ro, ca a fost demis prin fax pentru faptul ca nu ar avea aviz ORNISS (necesar pentru acces la informatii secrete), in conditiile in care fisa postului de director nu prevede necesitatea acestui aviz.

Marincea afirma ca a detinut avizul ORNISS dar acesta nu i-a mai fost prelungit, motiv pentru care i-a solicitat directorului general al SRI, George Maior, sa declanseze o ancheta in acest sens.

Fostul director al IGR a sustinut ca se afla "in litigiu cu cei care au incercat" sa-i retraga avizul ORNISS.

Intrebat daca demiterea sa are legatura cu dosarul Rosia Montana, Stefan Marincea a raspuns: "Unii spun ca da, atat timp cat am cerut ca reprezentantii oficiali in Comisia parlamentara desecretizarea unor documente care sunt falsuri, probabil ca nu trebuia sa ajung la ele".

Citeste si:
Atacuri cu drone la graniță: alertă în Galați și Tulcea. MApN...
Atacuri cu drone la graniță:...

Marincea a mai declarat ca a primit amenintari "nenumarate, inclusiv de lapersoane cu functii oficiale".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.