Romania este pe primul loc in Europa in privinta numarului de donatori in moarte cerebrala, in acest an fiind inregistrate peste 100 de astfel de cazuri, a anuntat, sambata, seful Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca, Mihai Lucan.

Lucan a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la care a participat conducerea Agentiei Nationale de Transplant (ANT), ca rezultatul este consecinta unei activitati de lunga durata, un merit revenind si coordonatorilor de transplant, scrie MEDIAFAX..

"Asistam la un eveniment remarcabil care a aparut in activitatea de transplant a ANT - Romania a ajuns sa fie campioana europeana la rata de donare de la donatori in moarte cerebrala, depasindu-se 100 de astfel de donatori in acest an, de la 22 cati erau in 2006. Acest rezultat este consecinta unei activitati de lunga durata, este si meritul coordonatorilor de transplant, care au depus eforturi extraordinare. Transilvania este fruntea, cei mai multi donatori in moarte cerebrala au provenit de aceasta zona. Noi, la ICUTR Cluj, avem realizate de la inceputul anului pana acum 144 de transplanturi renale, din care 91,7 la suta de la donatori in moarte cerebrala", a spus Lucan, care este si membru al Consiliului Stiintific al ANT.

Potrivit acestuia, peste 75 la suta din pacientii ICUTR Cluj au fost supusi transplanturilor la mai putin de un an din momentul inscrierii pe listele de asteptare.

"Sunt 12 bolnavi care au fost transplantati in mai putin de o zi din momentul inscrierii in lista de asteptare, alti 14 transplantati in mai putin de o saptamana si 60 in mai putin de 30 de zile", a subliniat Lucan.

La randul sau, Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni, de asemenea membru al Consiliului Stiintific al ANT, a declarat ca dupa infiintarea ANT in Romania se poate vorbi despre "transplant sistematic".

"De la infiintarea ANT avem parte de transplant sistematic in Romania, s-au adoptat modele de succes de la nivel international si a avut loc instruirea specialistilor. In programul de transplant hepatic, speram sa ajungem la 500 de operatii. Un principiu care ne-a calauzit este de a nu pierde niciun donator", a mentionat Popescu.

Citeste si:
Andreea Răducan, multiplă campioană la gimnastică, a povestit la...
Andreea Răducan, multiplă...

Coordonatorul national de transplant, Victor Zota, a spus, in aceeasi conferinta de presa, ca spera ca la sfarsitul acestui an numarul de donatori in moarte cerebrala din Romania sa ajunga la 140.

"Am depasit 100 de donatori in moarte cerebrala, avem acum circa 107, din care mare parte provin din Transilvania. Romania este prima tara din Europa din punctul de vedere al cresterii numarului de donatori si al cresterii transplaturilor. Avem mai mult de un transpant solid pe zi, acum 15 ani nici nu ne imaginam ca se putea face asa ceva, si avem peste 350 de oameni noi transplantati", a conchis Zota.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.