Guvernul Romaniei si cel al Portugaliei au semnat contractul de achizitie in urma caruia 12 aparate F-16 modernizate, din excedentul Fortelor Aeriene Portugheze, vor intra in dotarea Fortelor Aeriene Romane.

"Guvernul Romaniei si cel al Republicii Portugheze au semnat contractul de achizitie, in urma caruia 12 aparate F-16 modernizate, din excedentul Fortelor Aeriene Portugheze, vor intra in dotarea Fortelor Aeriene Romane. Dupa finalizarea negocierilor de ordin tehnic si financiar, contractul de achizitie a fost semnat dupa obtinerea autorizatiei de transfer din partea americana. Acest tip de autorizare, acordata de Congresul SUA, este obligatorie, inainte de incheierea oricarui contract", se arata intr-un comunicat MApN, scrie MEDIAFAX.

Ministerul precizeaza ca in perioada urmatoare, aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital si va incepe pregatirea, in Republica Portugheza, a personalului roman ce va opera avioanele F-16 (9 piloti si 75 de tehnicieni).

"Sosirea in Romania a primelor aeronave este planificata in cursul anului 2016, urmand ca pana la finalul anului 2017 sa se realizeze capacitatea operationala necesara serviciului de lupta, pe baza contractului incheiat cu Guvernul Republicii Portugheze si a contractelor succesive care urmeaza a fi incheiate cu Guvernul SUA. Romania va utiliza aceste avioane pentru intarirea securitatii spatiului aerian national si cresterea nivelului de interoperabilitate cu fortele NATO", mai precizeaza MApN.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.