Specialistii s-au intors la o ipoteza pe care au ignorat-o intr-o prima faza.

Dupa ce a inceput investigarea fenomenelor din judetul Galati privind cutremurele, care au scos oamenii in strada in comuna Izvoarele, au fost eliminate ipotezele legate de exploatarile petroliere din zona care ar fi reactivat o falie si cele legate de inundatiile din zona, scrie evz.ro.

Cu toate acestea, surse de la Institutul National pentru Fizica Pamantului, au declarat ca din primele informatii ale specialistilor, se pare ca inundatiile din Galati ar sta la baza producerii cutremurelor. In continuare pentru a analiza panza freatica se va sapa un put de 100 de metri adancime.

Seismele, care au avut loc in ultimele 17 zile, sunt in continuare monitorizate de specialisti. Expertii ii vor prezenta premierului raport pe saptamana viitoare.

In ultimele 24 de ore, in Galati, s-au produs inca 10 cutremure, desi cercetatorii erau convinsi ca activitatea seismica se linistise, relateaza gandul.info.

"Fenomenul este unic in lume, nicaieri nu s-a mai intamplat asa ceva. Au mai fost situatii, dar nu atat de complexe, adica doar zgomotele, fara cutremure, sau doar cutremurele, fara zgomote", a declarat Tudor Prisecaru, secretar de stat in Ministerul Cercetarii.

Pe de alta parte, Ministrul Cercetarii, Mihnea Costoiu, a cerut ajutor in Japonia, tara zguduita de cutremure mult mai puternice decat cele din tara noastra.

„Specialistii romani dialogheaza cu cei din Europa si Japonia, iar datele prezentate pana acum releva ca felul in care se comporta solul este unic, cauzele sunt naturale. Japonezii s-au aratat dispusi sa analizeze datele pe care le punem la dispozitie”, sustine ministrul.

Costoiu a precizat ca, in scurt timp, specialistii japonezi ar urma sa ajunga in Romania, cu tot cu aparatura performanta.

Citeste si:
Peste 400 de specialiști din 13 țări vin pe 22 februarie la...
Peste 400 de specialiști din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.