Ambasadorul Romaniei la Londra Ion Jinga denunta o serie de factori ce creeaza o "cultura a vinei" careia romanii si bulgarii ii sunt victime in Marea Britanie, notand o intensificare a "ostilitatii fata de imigrare".

"Stim cu totii ca, in prezent, est-europenii nu se bucura de o presa prea favorabila in M.Britanie", isi incepe el materialul, enumarand "dificultatile economice, masurile de austeritate, intensificarea retoricii anti-UE, contextul electoral si previziuni inselatoare pentru 2014" ca factorii care au condus la crearea acestei culturi a vinei in opinia publica britanica.

Jinga se refera la "sperietoarea" "valurilor si imigratie" si "valurilor de infractionalitate", vehiculate de presa, care ar ameninta tara dupa anularea la 1 ianuarie a restrictiilor pe piata muncii britanice impuse romanilor si bulgarilor, scrie MEDIAFAX.

Ambasadorul critica "asocierea de catre media a migrantilor cu furtul, furtul din buzunare si cersitul", afirmand ca aceste fenomene afecteaza orasele majore "din cele mai vechi timpuri" si insistand ca ele nu au aparut in Europa in ultimii ani sau ca ar fi legate de comunitatile est-europene stabilite in tari occidentale. "Orice incercare de asociere a infractionalitatii cu o natiune anume sau de prezentare a acesteia ca rezultat al extinderii UE nu este adevarata si poate alimenta incidente motivate rasist", avertizeaza el.

O cercetare LSE citata de publicatia The Observer, continua Jinga, arata ca nivelul infractiunilor in cartiere cu numerosi imigranti est-europeni a scazut semnificativ, iar relatia dintre sosirea imigrantilor si nivelul violentei este "aproape zero si nesemnificativa".

Romanii care traiesc in M.Britanie, pledeaza ambasadorul, sunt "bine integrati in comunitatile locale, iar prezenta lor este in principal rezultatul cererii piatei britanice", subliniind ca ei prezinta cea mai mare rata a angajarilor (85%), ca 40% au studii universitare finalizate, ca "munesc din greu, platesc taxe si sunt pretuiti de angajatori" si platesc catre statul britanic mai mult decat primesc. Reputatia lor este afectata de materiale de presa negative, adauga el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.