De la specialisti pana la clarvazatori, se pare ca teama de cutremure este o trasatura endemica a societatii romanesti.

Un cutremur sub 7 grade poate avea loc oricand in Romania, insa unul puternic ar fi asteptat dupa 2062, iar mesaje de genul sfarsitul lumii in anumite zile sau dupa anumite calendare sunt prostii, a declarat in decembrie 2012 directorul onorific al INFP, prof. Gheorghe Marmureanu.

"Am trecut cu totii prin cutremurele din 1986 - 7 grade si 1996, cu 6,9 grade...Un cutremur la peste sapte si ceva, cum a fost in 4 martie 1977, ne iese cam in perioada 2062, 2064, 2065. Stim o prioada, dar asta nu inseamna ca este anul exact. Dar stim o perioada de 18 ani, care incepe in 2040 si se termina prin 2060, si interesant este ca aceasta analiza facuta de mine si o cercetatoare la institut este similara celei facute de profesorul Dumitru Enescu si de baiatul lui care este in Japonia. Noi am gasit niste alternante cand «lucreaza» foarte puternic Africa (activitatea seismica a zonei - n.r.) si cand «lucreaza» foarte puternic India cu Australia; se potrivesc foarte bine", a explicat Marmureanu.

Marmureanu spunea in primavara ca anul 2013 va avea o activitate seismica intensa, insa vor fi cutremure de mica intensitate, care nu vor provoca victime sau pagube materiale, a declarat prof. Marmureanu.

L-ai simtit? Cutremur de 5,5 grade in Vrancea. Sunt posibile replici

George Purcaru, profesor dr. la Institutul de Stiinte Geologice, Universitatea "J.W. Goethe", din Frankfurt, Germania, sustine ca Romania va fi lovita in 2013 de un cutremur puternic, cu magnitudine de 6,7 pana in 7,1 grade pe scara Richter, scrie realitatea.net.

"Initial, pe baza celor trei legi descoperite de mine, in urma cercetarii a peste 1.100 de cutremure, am prognozat ca seismul puternic din Vrancea va avea loc in 2012 sau in 2013. Cercetari recente, alte trei cutremure stabilite de seismologii rusi, m-au determinat sa modific data predictiei pentru 2013", a spus profesorul.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Lumea stiintifica si lumea spiritelor se pun de acord in aceasta privinta, se pare. Clarvazatoarea Doina Ionel a declarat pentru click.ro ca cele mai negre asteptari ale noastre se vor adeveri in 2013.

"Saptamana trecuta, joi, am primit informatii. Cutremurul va fi mare, va avea in jure de 7,8 si se va intampla in perioada urmatoare, fie pana la sfarsitul anului, fie pana in primavara. Oricum, va fi iarna, intre orele 3 si 5 dimineata. Am vazut clar. E foarte aproape, il simt cu corpul. Punctele critice vor fi Vrancea, Galati, Buzau si Bucuresti. Unda se duce apoi la deal, spre Moldova si va ajunge pana in Ucraina. Vor fi foarte multe victime. Blocuri intregi din centrul Capitalei vor cadea. Va fi un dezastru. Nu spun asta ca sa sperii lumea, ci ca sa o previn. Vestul tarii va fi protejat", a declarat clarvazatoarea Doina Ionel pentru click.ro.

Citeste si:
Mama lui Theo Rose a pus-o la zid pe Carmen Harra. Clarvăzătoarea a...
Mama lui Theo Rose a pus-o la...

Liga Habitat: 40 de cladiri cu risc seismic au fost consolidate in 18 ani


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.