Afla cum va fi starea vremii in urmatoarele doua saptamani.

Banat

In prima saptamana a intervalului vremea va fi deosebit de rece pentru aceasta perioada din an. Valorile termice maxime se vor situa, in medie, in jurul a 14 grade, usor mai scazute in 3 si 4 octombrie, iar in privinta regimului valorilor minime, acestea vor fi in scadere accentuata, astfel ca in diminetile din 4 si 5 octombrie se vor apropia de 0 grade. In a doua parte a intervalului cresterea de temperatura anticipata va readuce regimul termic la valori in jurul celor climatologic normale, maxime termice, la o medie regionala de 18 grade si minime de 7...8 grade.

In primele doua zile ale intervalului, va ploua insemnat cantitativ, apoi, pana la sfarsitul acestei saptamani probabilitatea sa mai ploua va fi redusa. In intervalul 7...10 octombrie sunt posibile ploi slabe cantitativ.

Crisana

In prima saptamana vremea se va raci, devenind deosebit de rece pentru inceputul lunii octombrie. Temperaturile maxime vor scadea, de la o medie de 15 grade, spre 10...11 grade, in 3 si 4 octombrie, iar in timpul noptilor, scaderea cea mai accentuata se va produce in 4 si 5 octombrie, cand minimele se vor situa in jurul valorii de 0 grade. Incepand din 6 octombrie, tendinta va fi de incalzire usoara si treptata, astfel regimul temperaturilor diurne va fi caracterizat de valori, in medie, de 16...17 grade si minime nocturne in jur de 6 grade, apropiate de mediile de referinta.

In primele doua zile vor fi ploi moderate cantitativ. Din 6 octombrie, creste probabilitatea pentru ploi slabe.

Transilvania

Intervalul 30 septembrie – 6 octombrie va fi caracterizat de o vreme deosebit de rece pentru aceasta perioada din an, iar abaterea termica fata de mediile climatologice va fi de aproximativ 10 grade. Astfel, media regionala a maximelor va fi de 8 grade, iar noptile cele mai reci vor fi in a doua parte a acestei saptamani, cand se vor inregistra minime predominant negative, in jurul mediei de -2 grade. Estimarea pentru a doua saptamana a intervalului indica o crestere a temperaturilor, pana in apropierea mediilor climatologice, maxime la nivelul regiunii de 14 grade si minime de 3...4 grade.

In primele doua zile ale intervalului, ploile se vor semnala pe arii extinse, iar cantitatile de apa pot fi insemnate, apoi acestea se vor restrange si vor inceta. Conditii pentru ploi slabe vor fi si in zilele de 8 si 9 octombrie.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM pentru weekendul 7 - 8 ianuarie. În nordul...
Prognoza meteo ANM pentru...

Maramures

Pana in data de 6 octombrie, vremea va fi mult mai rece decat in mod obisnuit la aceasta data. Temperaturile maxime medii vor fi in scadere de la 14...16 grade, pana la valori de 9...10 grade, iar cele minime, de asemenea, vor scadea, de la 6 grade in primele doua nopti, la valori usor negative, -2...-1 grad, in 4 si 5 octombrie. Apoi, tendinta va fi de incalzire treptata, iar in perioada 7...13 octombrie, atat maximele termice, in medie de 16 grade, cat si minimele in jurul valorii de 5 grade, vor caracteriza o vreme normala din punct de vedere termic.

Ploi slabe cantitativ se pot semnala in primele 3 zile ale lunii octombrie si din nou dupa data de 8 octombrie.

Moldova

Vremea va continua sa se raceasca in prima saptamana, astfel incat temperaturile maxime nu vor mai depasi in medie 8...10 grade. Minimele termice la nivelul regiunii vor fi de 5...6 grade in primele doua nopti si de 1...2 grade in intervalul 3...6 octombrie. Dupa data de 5 octombrie vremea va intra intr-un proces de incalzire, iar in perioada 8 – 13 octombrie vor fi maxime termice, in medie, cuprinse intre 13 si 15 grade. Temperaturile nocturne vor fi in crestere dupa data de 7 octombrie, pana la o medie regionala de 5...6 grade.

Citeste si:
Prognoza meteo pentru sfârșitul lunii octombrie în mai multe...
ANM: Prognoza meteo până la...

Ploile vor ocupa suprafete extinse in primele doua zile ale intervalului, cand in jumatatea sudica a regiunii se vor inregistra catitati insemnate de precipitatii. Pentru celelalte zile ale intervalului probabilitea pentru ploi va fi redusa.

Dobrogea

In intervalul 2...6 octombrie vremea va fi deosebit de rece, cu o abaterea termica fata de mediile climatologice de referinta de peste 10 grade. Este vorba de maxime termice in medie de 9...10 grade, si minime in noptile cele mai reci, in jurul valorii de 4 grade. In a doua parte a intervalului, tendinta va fi de incalzire; la inceput cresterea de temperatura se va resimti la valorile diurne, apoi si la valorile din timpul noptilor. Astfel, in intervalul 8...13 octombrie se va ajunge la o medie regionala a maximelor de aproximativ 16 grade si a minimelor, in medie, de 7...9 grade.

Citeste si:
Prognoza meteo ANM pentru perioada 6 februarie - 6 martie 2023. Cât...
Prognoza meteo ANM pentru...

Pana miercuri 2 octombrie, pe arii extinse va ploua si se vor cumula cantitati mari de apa. In restul intervalului probabilitatea de ploaie va fi redusa.

Muntenia

Vremea va fi deosebit de rece in prima jumatate a intervalului. Valorile termice maxime estimate pana in data de 4 octombrie se vor situa in jurul valorii de 10 grade, fata de o medie climatologica regionala in aceasta perioada in jur de 20 de grade. In ceea ce priveste minimele termice, acestea vor fi in scadere accentuata, pana la 1...2 grade in noptile din intervalul 4 - 6 octombrie. Tendinta de incalzire a vremii se va semnala de la finalul acestei saptamani, astfel ca estimarile pentru perioada 8...13 octombrie indica valori termice apropiate de mediile climatologice multianuale; maxime medii cuprinse intre 16 si 18 grade si minime intre 6 si 8 grade.

In primele doua zile va ploua abundent, apoi vremea se va ameliora sub aspectul precipitatiilor. Conditii de ploi slabe vor mai fi in jurul datei de 9 octombrie.

Oltenia

In prima saptamana vremea va fi mult mai rece decat in mod obisnuit la aceasta data. Temperaturile diurne vor fi in medie de 10...12 grade, iar cele din timpul noptilor vor fi in scadere accentuata de la aproximativ 8 grade, pana la o medie regionala de 2 grade in 4 si 5 octombrie. Din 7 octombrie, tendinta de incalzire va readuce regimul termic in preajma normelor climatologice, respectiv medii ale temperaturilor maxime de 15...17 grade si minime de 6...8 grade.

Ploile prognozate in primele zile ale acestei saptamani se vor semnala pe arii extinse si vor cumula cantitati importante. Dupa acest interval cu vreme ploioasa, aria ploilor se va restrange treptat. Probabilitatea pentru ploaie va creste in intervalul 7...10 octombrie, dar cantitatile de apa vor fi slabe.

La munte

Regimul termic din prima saptamana va caracteriza o vreme deosebit de rece. Tendinta va fi de scadere a temperaturilor pana in jurul datei de 4 octombrie, cand valorile diurne vor fi in medie de 0...2 grade, iar cele nocturne se vor situa in jurul valorii de - 5 grade. Dupa aceasta data va incepe un proces de incalzire usoara si treptata, pana la medii maxime de 10 grade si minime, de asemenea medii, usor pozitive, de 1...2 grade.

In primele doua zile ale intervalului vor fi ploi insemnate cantitativ, iar in zona inalta trecator vor fi precipitatii mixte. In 2 si 3 octombrie, precipitatiile vor fi slabe si se vor restrange, dar vor fi mai ales sub forma de lapovita si ninsoare. Conditii de precipitatii slabe sub forma de ploaie vor fi si dupa data de 7 octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.