Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit ca legea eutanasierii, in cea mai recenta forma a sa, este constitutionala.

Camera Deputatilor a adoptat, in 10 septembrie, Legea privind cainii fara stapan, care stabileste, printre altele, un termen de 14 zile in care cainii sunt tinuti in adaposturi, dupa care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, pot fi eutanasiati, edilii avand posibilitatea sa amane eutanasierea.

Un grup de 30 de parlamentari din toate grupurile politice, cu exceptia UDMR, a atacat la Curtea Constitutionala legea prin care a fost modificata si completata Ordonanta de urgenta 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor.

Ultima data cand Curtea s-a pronuntat in aceasta problema a fost in ianuarie 2012. Atunci, magistratii au stabilit ca legea adoptata de Parlament in noiembrie 2011 este neconstitutionala.

Judecatorii Curtii Constitutionale au notat in motivarea deciziei lor din 11 ianuarie 2012 ca in alte state solutiile de eliminare a cainilor comunitari se iau individual, nu colectiv.

Curtea Constitutionala mai spunea ca solutia eutanasierii cainilor fara stapan trebuie sa fie aplicata doar in ultima instanta, respectiv numai atunci cand toate celelalte solutii au fost aplicate corespunzator de catre autoritatile locale, dar nu si-au atins scopul de a limita sau de a eradica acest fenomen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.