Peste 7.500 de pacienti primesc gratuit tratament oncologic aprobat de Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate, iar in septembrie, pentru prima data, lista de asteptare pentru medicatia de specialitate a fost redusa la zero, a anuntat presedintele CNAS, Cristian Busoi.

"In luna septembrie 2013 nu mai exista dosare in asteptare pentru tratamentul afectiunilor oncologice cu aprobarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Comisia intrunita la CNAS in luna septembrie a acestui an pentru analiza si aprobarea dosarelor pentru pacientii cu afectiunui oncologice care necesita tratament cu molecule scumpe, a aprobat 1.661 noi initieri de tratament. Totalul dosarelor depuse a fost de 1.699, dintre care 87 au fost incomplete sau nu au corespuns criteriilor de aprobare. Astfel, numarul pacientilor aflati in tratament cu aprobarea CNAS a ajuns la 7.531", a explicat presedintele CNAS intr-o conferinta de presa, transmite MEDIAFAX.

El a prezentat evolutia anunala a numarului de pacienti care primesc tratamente oncologice scumpe cu aporbarea CNAS, incepand cu 2008, si totodata a listei de asteptare. Astfel, in 2008 erau in tratament 3.124 pacienti, iar 229 erau pe lista de asteptare, in 2009 erau 3.488 de pacineti in tratament, iar 1.147 erau pe lista de asteptare, in 2010 erau 3.408 de pacienti in tratament, iar 3.259, pe lista de asteptare, in 2011 erau 3.522 de pacienti in tratament si 2.487 in asteptare, in 2012 erau 5.375 de pacienti in tratment, iar 1.292 in asteptare. In 2013, la inceputul lunii septembrie, erau tratati 6.500 de pacienti, iar 1.704 dosare erau in asteptare.

"Dupa analiza facuta recent, iata ca pentru acest moment al lunii putem vorbi de o lista de asteptare goala", a mai spus Busoi.

Presedintele CNAS a mai spus ca, la nivelul institutiei, este constituita o comisie pentru implementarea Programului National de Oncologie si pentru monitorizarea activa a terapiilor specifice. Aceasta comisie se intruneste lunar si functioneaza conform regulamentului de organizare si functionare a comisiilor de experti ale CNAS. Presedintele Comisiei de Hematologie si Oncologie este conferentiar doctor Lucia Stanculeanu, iar coordonatorul Programului de Oncologie este medicul Dan Jinga.

De asemenea, el a explicat care sunt tipurile de tratament pentru bolnavii cu afectiuni oncologice: cele care nu necesita aprobare si se elibereaza din spital, cu 36 de medicamente, in general medicamente generice, cele cu aprobarea caselor judetene, fiind vorba despre trei molecule, si cele cu aprobarea CNAS, cu 14 molecule. Insa unul din aceste medicamente, Alemtuzumabumab, nu a mai fost solicitat din 2012 de medicii curanti, astfel ca lista s-a redus la 13 molecule, a explicat presedintele CNAS.

Citeste si:
Tratamentul anginei pectorale: opțiuni medicamentoase și proceduri
Tratamentul anginei...

In prezent, 100.000 de persoane primesc tratament oncologic rambursat de catre CNAS, iar, din totalul acestora, 7.531 au recomnadare de la medicul curant pentru tratamentele care necesita aprobarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Coordonatorul Programului de Oncologie, Dan Jinga, a explicat ca, in fiecare luna, la comisie sunt trimise dosare noi de initiere in tratament, iar fiecare dosar este analizat riguros. "Daca avem nelamuri asupra dosarului luam legatura cu medicul curant cel care prescrie tratamentul. Nu respingem fara sa cercetam motivele pentru care s-a cerut acel tratament. De regula sunt respinse doar dosare incomplete", a mai spus Jinga.

Presedintele CNAS a mai aratat in conferinta ca bgetul institutiei a crescut de la 940,5 milioane de lei, in 2011, la 1,031 miliarde de lei in 2012 si la 1,061 miliarde de lei in 2013. Busoi a estimat ca bugetul pe 2014 va fi negociat astfel incat sa fie cel putin egal cu cel din acest an.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.