Tara noastra se situeaza pe locul 33 intr-un top recent realizat de Bloomberg privind statele lumii cu cele mai eficiente sisteme de sanatate.

Topul Bloomberg cuprinde 48 de state, iar Romania se situeaza pe locul 33, inaintea unor tari dezvoltate cum sunt Belgia, Danemarca si chiar inaintea Statele Unite ale Americii, scrie adevarul.ro.

Clasamentul nu are scopul de a releva cele mai bune, performante sisteme, ci pe acelea care ofera un raport echitabil pret-rezultate.

Romania are un scor de eficienta 44,9, calculat in functie de speranta de viata a romanilor 74,5 ani), costul sistemului de sanatate ca procente din PIB per capita (6,3) si cheltuielile totale cu sanatatea per capita (500 de dolari).

SUA s-au clasat la coada topului, pe locul 46, intrecand ca eficienta a sistemului sanitar doar Serbia si Brazilia. Este o prapastie uriasa intre preturile foarte mari ale tratamentelor in SUA si eficienta si calitatea acestora, potrivit „Huffington Post“.

Asia are cele mai multe sisteme eficiente de sanatate cu 4 state in top 10.

„Topul Bloomberg este cat se poate de real. Intr-adevar, Romania poate fi considerata ultraeficienta analizand strict raportul dintre sumele alocate sistemului de sanatate si rezultate. De fapt, la noi banii alocati sunt extrem de putini, iar rezultatele sunt comparabile cu acelea ale altor tari. Dar daca mergem mai in profunzime si am face un raport intre responsabilitatea sociala in sanatate si indicatorii de morbiditate si mortalitate evitabila, ne-am plasa mult sub celelalte tari din topul Bloomberg“, subliniaza prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.