Social 14 August 2013 00:33
 Ciprian Pruteanu este in prezent student la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii din Edinburgh – cea mai buna facultate de acest profil din Europa.

Fiind cea mai buna facultate de fizica, a atras o multime de candidati:

„Au fost 135.000 de aplicatii pentru numai 140 de locuri. M-am numarat printre cei selectati si, chiar daca am fost admis la inca alte patru universitati in Marea Britanie, voi merge la Edinburgh!”, a declarat tanarul intr-un interviu cu viata-libera.ro.

Argumentul suprem pentru care Ciprian Pruteanu a ales studiul in strainatate in detrimentul celui din Romania a fost posibilitatea de a face cercetare de varf, cu tot ce implica asta: reurse financiare, umane, tehnice, etc. Intrebat de adevarul.ro, de ce crede ca Romania nu face tot posibilul sa-si tina in tara oamenii valorosi, Ciprian a raspuns ca el nu este de parere ca Romania are nevoie de "genii".

Eu nu cred ca Romania are nevoie de valori individuale, ci de o categorie de oameni care sa fie buni specialisti in diverse domenii. Inca parem sa avem impresia ca societatea si cultura avanseaza prin varfuri si atat, prin „genii”, dar situatia contemporana e diferita. Societatea avanseaza prin categorii mai consistente, grupuri de oameni bine pregatiti in domeniile lor care avanseaza putin cate putin, caramida cu caramida”, ne explica Ciprian.

Acesta considera chiar ca Romania nu greseste atunci cand isi lasa valorile sa plece la studii in strainatate.

„Un om a carui pasiune este ingineria genetica nu prea are ce face intr-o tara care nu ii ofera necesitatile materiale pentru a-si practica meseria, si se rateaza. In urma “valorilor” nu profita doar o tara (dand la o parte pulsatiile nationaliste), ci intreaga umanitate. Dupa Norman Borlaug nu profita SUA, ci intreaga lume, in special tarile subdezvoltate. Migratia creierelor mi se pare ceva normal, nu un lucru de care sa ne scandalizam ipocrit-patriot de fiecare data cand ne mai aducem aminte, inainte sa schimbam canalul pe TarafTV”, a adaugat Ciprian Pruteanu.

Citeste si: Un laureat al premiului Nobel ne sfatuieste: Pastrati tinerele valori in tara!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.