Judecatoarea Veronica Cirstoiu a primit de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei acestuia Adriana Dascalu, 630.000 de euro pentru a anula condamnarea la sapte ani de inchisoare cu executare primita de Dinel Staicu in dosarul fraudarii Bancii Internationale a Religiilor.

Judecatoarea Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, si fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestati preventiv, in 9 august, de Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care sunt acuzati de complicitate la trafic de influenta si luare de mita pentru solutii favorabile in dosare.

Potrivit MEDIAFAX, in motivarea deciziei de arestare preventiva, instanta arata ca mita care ar fi trebuit sa ajunga la magistrati ai Curtii de Apel Bucuresti sau ai instantei supreme, in schimbul unor solutii favorabile in dosare, era transmisa prin intermediul judecatoarei Veronica Cirstoiu. Unul dintre aceste dosare este al lui Dinel Staicu, iar mita ar fi fost data prin intermediul avocatei acestuia, Adriana Dascalu.

In 24 iulie, procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Adriana Dascalu, pentru cinci infractiuni de trafic de influenta si doua fapte de fals in inscrisuri sub semnatura privata. In acelasi dosar a fost pus sub acuzare si avocatul Giorgel Zgabei, pentru complicitate la trafic de influenta.

In acest dosar, procurorii DNA au stabilit ca, in perioada august 2011 - ianuarie 2012, Adriana Dascalu a pretins de la Dinel Staicu 2,5 milioane de euro, suma redusa ulterior la doua milioane de euro si apoi la 1,5 milioane de euro, spunand ca are influenta asupra celor trei magistrati din completul de la Curtea de Apel Bucuresti care judeca atunci contestatia in anulare formulata de Staicu in dosarul fraudarii BIR, in care primise o condamnare de sapte ani de inchisoare cu executare. Din completul care a judecat contestatia in anulare au facut parte Veronica Cirstoiu, Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu.

Astfel, in urma intelegerii cu Dinel Staicu, avocata Adriana Dascalu a primit, in luna ianuarie 2012, o prima transa de 1,2 milioane de euro si a stabilit ca diferenta de 300.000 de euro sa ii fie data dupa ce instanta pronunta admiterea contestatiei in anulare, au notat judecatorii in motivarea deciziei de arestare a judecatoarei Veronica Cirstoiu si a fiului acesteia, Florin Cergan.

Citeste si:
Polițistul care l-a ucis pe George Floyd a fost condamnat la 21 de...
Polițistul care l-a ucis pe...

Desi in 22 februarie 2012, completul de judecata format din Veronica Cirstoiu, Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu a anulat condamnarea la sapte ani de inchisoare cu executare, Dinel Staicu nu i-a mai dat avocatei Adriana Dascalu diferenta de 300.000 de euro.

"Din ansamblul probatiunii administrate, a rezultat ca, in cursul lunii februarie 2012, Cirstoiu Veronica, in calitate de judecator la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I penala, a pretins, prin intermediul invinuitei Dascalu Adriana, suma de 1.000.000 euro, din care a primit, cu ajutorul aceluiasi complice, aproximativ 630.000 euro de la numitul S.D., prin medierea altor persoane. Pretinderea si primirea acestor foloase s-a realizat in scopul facilitarii de catre judecatorul Cirstoiu Veronica, ca membru al completului care a fost investit sa solutioneze dosarul avand ca obiect contestatia in anulare formulata de S.D., a obtinerii unei hotarari favorabile acestuia", au mai notat judecatorii in motivarea deciziei de arestare a judecatoarei Cirstoiu si a fiului acesteia, Florin Cergan.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre decizia Curții de Apel Cluj
VIDEO Florin Cîțu, despre...

Procurorii DNA au mai stabilit ca, la inceputul lunii iulie 2013, Adriana Dascalu ar fi cerut de la Dinel Staicu, prin intermediul avocatei Ileana Alina Raducan, denuntatoare in cauza, o suma de bani, care nu a fost particularizata in privinta cuantumului, pentru a interveni la judecatori de la instanta suprema sa dispuna, in recurs, eliberarea provizorie sub control judiciar a fratelui lui Dinel Staicu, Marian.

Fratele lui Dinel Staicu, fusese arestat preventiv in 28 martie 2013, fiind acuzat ca le-a dat mita 80.000 de euro judecatoarelor Viorica Dinu si Antonela Costache, de la Tribunalul Bucuresti, care au spus ca pot interveni la colegi judecatori, pentru a-i determina sa pronunte o solutie de punere in libertate a lui Dinel Staicu. Cei 80.000 de euro ar fi fost dati cu ajutorul avocatei lui Dinel Staicu, Ileana Alina Raducan, arestata si ea in dosarul judecatoarelor Dinu si Costache.

Citeste si:
O judecătoare impune sancțiuni împotriva avocaților lui Trump
O judecătoare impune...

Ulterior, Adriana Dascalu i-ar fi spus lui Dinel Staicu ca a dat din banii personali 10.000 de euro, "lasand sa se creada ca are influenta, prin medierea magistratului D.S., asupra judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia penala, care intrau in compunerea completului investit sa judece recursul, se mai arata in motivarea deciziei de arestare a Veronicai Cirstoiu si a lui Florin Cergan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.