Social 11 August 2013 10:25
Curtea de Apel Constanta a mentinut mandatele de arestare emise in cazul lui Gabriel Bivolaru si al celorlalte trei persoane si a dispus arestarea si a celorlalti sase membri ai gruparii specializate in furt de combustibil pentru care Tribunalul Constanta decisese cercetarea in libertate.

Magistratii Curtii de Apel Constanta au judecat, joi, recursurile depuse de inculpatii Gabriel Bivolaru, Marin Chihaia, Gheorghe Mangalea si Adrian Arhire impotriva masurii de arestare preventiva, pe care le-au respins ca nefondate, transmite MEDIAFAX.

De asemenea, instanta de judecata a admis recursul inaintat de procurori impotriva deciziei de cercetare in libertate a celorlalti sase membri ai gruparii, Viorel Luca, Marius Ciprian Poenaru, Paul Boamfa, Romeo Ovidiu Meridicos, Petronel Dimofte si Marius Ionut Matei si a dispus emiterea de urgenta a mandatelor de arestare preventiva pe numele acestora, pentru cate 29 de zile.

Potrivit rechizitoriului intocmit de catre procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, fostul deputat Gabriel Bivolaru si ceilalti noua membri ai gruparii sale sunt acuzati de savarsirea infractiunilor de furt calificat, evaziune fiscala si spalare de bani. Ei sustrageau titei din conductele societatii Conpet prin folosirea instalatiilor artizanale de perforare, incarcau si transportau produsul petrolier in cisterne-bazin de 30 de tone disimulate in remorci de cereale sau in recipiente ascunse intr-o autoutilitara, de unde erau transferate intr-o cisterna, apoi il duceau in depozitele rafinariei unui antrepozit fiscal din orasul Navodari. Aici, produsul petrolier sustras era introdus in mod fraudulos in circuitul comercial de catre Gabriel Bivolaru.

Procurorul care a instrumentat cazul, Teodor Nita, a precizat luni, intr-o conferinta de presa, ca actiunea a debutat la sfarsitul lunii mai, in urma unei informatii, iar de atunci s-a inceput supravegherea inculpatilor, ce sustrageau titeiul dintr-o conducta aflata in zona localitatii Nisipari. Aici, petrolul era incarcat in cisterne, disimulate in camioane ce transportau cereale, si ajungea apoi in rafinaria din Navodari.

"Era foarte inteligenta manevra. Camioanele stateau la incarcat toata noaptea pentru ca, daca ar fi dat drumul la presiune, ar fi aparut scaderi. Asa, la 0,1 bari, nu apareau modificari pe grafic, deci era foarte greu observabil de catre cei de la Conpet. Dupa care ajungea la Navodari, la o rafinarie functionala dar neautorizata", a precizat Teodor Nita.

La inceputul lunii iunie, inculpatii au mutat operatiunea in zona comunei Cumpana, unde montasera alte instalatii artizanale.

Citeste si:
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost exclus din PSD. Ce acuzații grave i...
Deputatul Aurel Bălășoiu a...

"O chestiune de o ingeniozitate tehnica incredibila: prin conducta de 25 de toli a Conpetului au facut by-pass in conducta de 20 de toli a Conpetului si din aceasta au scos, printr-o canalizare, undeva in camp, la vreo doi kilometri, sub o cultura de floarea soarelui. Putea sa se are linistit acolo pentru ca brazdarul plugului nu deranja pe nimeni", a mai spus procurorul de caz.

De aici titeiul ajungea in masini care aveau montate rezervoare pana la o locatie din Techirghiol, era transferat intr-o cisterna, care ducea apoi petrolul la rafinaria din Navodari. Prejudiciul probat pana in prezent de catre anchetatori este de 1,1 milioane de lei (11 miliarde de lei vechi).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.