Presedintele Traian Basescu a declarat ca trebuie reduse taxele consulare pentru cetatenii Republicii Moldova si ca este "mult prea mult" sa se ceara acestora dovada ca detin 500 de euro pentru a primi viza de intrare in Romania.

"Sa ceri unui cetatean din Republica Moldova sa arate 500 de euro pentru a primi viza este mult prea mult. Si va trebui sa gasim o solutie. Reducerea taxelor pentru ca nu din taxe consulare foarte ridicate pentru cetatenii Republicii Moldova se imbogateste Romania. Este foarte adevarat, ca mai este un palier, nu poti sa aplici taxele consulare discriminatoriu, deci va trebui gasita o formula universal valabila, nu numai pentru Republica Moldova", a declarat Basescu sambata la Sulina, dupa intalnirea cu tinerii romani din afara granitelor, scrie MEDIAFAX.

Basescu a spus in context si ca "inca avem taxe de viza foarte ridicate", desi vizele pentru cetatenii din Republica Moldova sunt acordate gratuit in acest moment de catre autoritatile romane.

In plus, Presedintele Traian Basescu a promis sambata, la Sulina, ca va discuta cu premierul Victor Ponta si cu ministrul Educatiei despre posibilitatea ca si tinerii romani care invata in afara granitelor sa poata participa la olimpiadele scolare organizate in Romania.

"Convingerea mea este ca se poate si te asigur ca o sa discut cu premierul si cu ministrul Educatiei sa puteti participa la olimpiadele nationale din Romania (…) Deci cred ca se va putea, nu ne-a venit ideea pana acum, dar e o idée buna", a spus seful statului, citat de adevarul.ro.

Basescu le-a spus tinerilor din tabara ca se bucura ca au sentimentul ca se afla acasa atunci cand vin in Romania, adaugand ca si el are acelasi sentiment de fiecare data cand merge la Chisinau si ca pentru a descrie aceasta realitate se potriveste dictonul "sangele apa nu se face".

"Ma bucur ca incepeti sa aveti sentimentul ca sunteti acasa cand veniti in Romania. Toti am trecut prin 50 de ani cand ni s-a spus ca este altfel, dar aici se potriveste foarte bine vorba romaneasca ca ‘sangele apa nu se face’. Nu ai cum sa schimbi lucrurile", a spus Basescu.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

El a mai aratat ca Guvernul va mari numarul de burse pentru tinerii din Republica Moldova de la 5.500 in acest an la 6.000 in anul scolar 2014-2015.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.