Lipsa unui program national de asistenta psihologica afecteaza in mod negativ evolutia problemelor psihologice ale romanilor, potrivit unui studiu al Colegiului Psihologilor din Romania.

Pornind de la datele obtinute in ultimii ani si avand in vedere un studiu realizat intre 19 iunie si 1 iulie la solicitarea CPR, rezulta ca 68,8 la suta dintre romani nu au fost niciodata la psiholog.

Cu toate acestea, Romania este una dintre tarile care inregistreaza valori ridicate ale ratei somajului, infractionalitatii, consumului de droguri, precum si un numar mare de accidente rutiere, divorturi si bolnavi cronici, ca efecte directe ale crizei economice si sociale, potrivit studiului prezent de presedintele CPR, Mihai Anitei.

Cercetarea a mai relevat ca romanii au probleme psihologice inregistrate de diferite institutii publice, insa apeleaza in continuare la vrajitoare, vraci, bioenergeticieni si la alte solutii neadecvate pentru problemele de ordin psihologic, situatie favorizata in primul rand de lipsa decontarii directe a serviciilor psihologice si de lipsa unui program national de asistenta psihologica.

Presedintele CPR a mai aratat ca in Romania anului 2013 nu exista programe de asistenta psihologica pentru categorii de persoane vulnerabile din punct de vedere psihologic care sa beneficieze de decontare prin sistemul de asigurari sociale de sanatate. In acelasi timp, numarul psihologilor angajati in sistemul de sanatate este insuficient in raport cu numarul pacientilor, a mai spus Anitei.

Presedintele CRP a mai semnalat ca autoritatile statului tolereaza practica ilegala a actului psihologic prin acceptarea avizelor si rapoartelor psihologice emise de furnizori neautorizati.

"In aceste conditii, cabinetele psihologice sunt sufocate de practica ilegala existenta in piata, iar beneficiarilor le sunt incalcate grav drepturile de consumatori ai serviciilor psihologice", a adaugat Anitei.

Astfel, CPR solicita autoritatilor sa adopte si sa faciliteze, dupa caz, in regim de urgenta, urmatoarele masuri:

  • decontarea directa a serviciilor psihologice necesare populatiei Romaniei,
  • sprijinirea si implementarea masurilor de evidenta si securizare a avizelor si rapoartelor psihologice
  • adoptarea Programului national de asistenta psihologica.
Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.