Pestera Tausoare, care detine recordul de lungime din Carpatii Orientali si care era inchisa pana acum publicului, va putea fi vizitata de turisti in schimbul unei taxe de 20 de lei, decizia fiind luata, miercuri, de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud.

Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a aprobat, in sedinta de miercuri, tarifele de vizitare, filmare si fotografiere a ariei naturale protejate Pestera Tausoare, aflata in custodia Complexului Muzeal Judetean, institutie subordonata CJ.

Consilierii judeteni au stabilit un tarif de vizitare de 20 de lei/persoana/tura, un tarif de filmare in scop comercial, pentru filme documentare, reclama si publicitate distribuite la nivel local de o suta de lei, la nivel regional de 150 de lei, la nivel national de 200 de lei, iar la nivel international de 500 de lei.

Turistii sau cei interesati sa fotografieze sau sa filmeze vor fi insotiti de custodele pesterii, Crin Triandafil Theodorescu.

Pestera Tausoare, descoperita in 1955 de invatatorul Leon Barte, are cea mai mare lungime a galeriilor din Carpatii Orientali. Intr-o sala aflata la peste 4 kilometri si jumatate distanta de intrarea in pestera se afla o cascada de 15 metri inaltime. In pestera sunt trei sute de metri de galerii active, strabatute de rauri subterane. Ea are statut de arie protejata din anul 2007 si este totodata rezervatie stiintifica datorita multitudinii elementelor cu ocurenta rara in pesterile Romaniei sau cu caracter de unicat, care necesita masuri de protectie si conservare deosebite.

Pestera Tausoare, parte a Retelei Europene Natura 2000, arie protejata de interes national, clasa A de protectie speologica, are un regulament de functionare aprobat. El reglementeaza tipul de activitati permise in pestera, care sunt de natura explorativ-speologica, stiintifica si ecoturistica. Tot prin acest regulament sunt stabilite traseele accesate in timpul vizitelor, ca si regimul de restrictii pe galeriile care adapostesc coloniile de chiroptere pe perioada hibernarii acestora. Pentru suprafata de deasupra pesterii, care face parte din aria de protectie supraterana instituita de lege, regulamentul aprobat se refera la regimul suprafetelor silvice, foarte importante in vederea conservarii ecosistemului din cavernament.

In Pestera Tausoare se gasesc minerale de gips, numite anthodite sau flori de gips, aici aflandu-se cea mai mare concentrare de formatiuni de gips din pesterile tarii. A fost identificata prezenta mineralului "Mirabilit", unic in pesterile din Romania si gasit doar in cateva pesteri din lume, dar si a "Bilelor de Tausoare", sfere de calcar care reprezinta un fenomen unic in pesterile lumii, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
STUDIU Oamenii purtau coliere făcute din scoici în urmă cu peste...
STUDIU Oamenii purtau coliere...

Pestera Tausoare este singura din Carpatii Orientali in care au fost gasite fosile de fauna glaciara din specia "urs de pestera". Pana in prezent, au fost identificate patru specii de lilieci care isi au habitatul in pestera: liliacul mic cu potcoava, liliacul comun, liliacul comun mic si liliacul caramiziu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.