Ministerul Culturii vrea sa infiinteze Institutul National al Filmului, care va avea ca scop colectionarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului de filme, institutia putand infiinta filiale ale Cinematecii Romane in localitati din tara in vederea sustinerii culturii cinematografice.

Potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern (HG), aflat in prezent in perioada de consultare publica, Institutul National al Filmului va fi o institutie publica de cultura cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Culturii.

Institutul National al Filmului va fi finantat din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat. Institutul va fi lansat in contextul reorganizarii Arhivei Nationale de Filme - o institutie publica de interes national, cu personalitate juridica, aflata in subordinea Centrului National al Cinematografiei -, ca urmare a comasarii prin absorbtie cu Studioul Video Art si cu Studioul de Creatie Cinematografica din Bucuresti, care se desfiinteaza.

In cadrul Institutul National al Filmului va functiona Cinemateca Romana si Laboratorul de Restaurare a Peliculei.

Astfel, Institutul National al Filmului va indeplini functia de depozit legal si voluntar pentru filmele cinematografice de orice gen, pentru materialele primare si intermediare ale acestora, precum si pentru alte materiale si documente privind istoria cinematografiei nationale si universale. In vederea conservarii, restaurarii si valorificarii filmelor cinematografice romanesti, Institutul National al Filmului va beneficia de 3% din Fondul cinematografic, in baza unui protocol incheiat cu Centrul National al Cinematografiei.

In acest sens, Institutul National al Filmului va avea ca obiect de activitate evidenta, cercetarea, colectionarea, conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului de filme, precum si organizarea si sprijinirea, prin Cinemateca Romana, a promovarii culturii cinematografice in Romania.

Citeste si:
Dancă: Peste 2000 de delegați la Congres din 20 de filiale au votat...
Dancă: Peste 2000 de delegați...

De asemenea, Institutul National al Filmului va avea ca scop promovarea valorilor cultural-artistice, pe plan national si international, prin producerea, videotecarea si editarea, pe orice tip de suport si prin orice procedee tehnice, prin filme video-documentare, de fictiune si experimentale, de scurt si de lung metraj a actiunilor culturale, scrie MEDIAFAX.

Totodata, in activitatea sa, Institutul National al Filmului va asigura indeplinirea obiectivelor generale precum colectionarea documentelor scrise si de orice alta natura ale culturii cinematografice romanesti si universale, promovarea multiculturalismului si prezervarea identitatilor culturale in domeniul cinematografiei, cercetarea, clasificarea si restaurarea colectiilor de filme, creatia si productia de filme de fictiune lung si scurtmetraj, filme documentare, stiintifice, de stiinta popularizata, didactice, jurnal de actualitati si filme publicitare, creatia si productia de seriale, filme de televiziune si filme de orice gen, pe suport magnetic sau digital si realizarea de coproductii, prestarea de servicii cinematografice pentru beneficiari din tara si strainatate.

Citeste si:
Ministerul Culturii reia procedura de includere a Rosiei Montana
Ministerul Culturii reia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.