Social 24 Iulie 2013 10:30
Biserica Ortodoxa Romana va adapta sfestania pentru corabii, cu scopul de a multumi soferii credinciosi care au nevoie de o asigurare divina in tandem cu asigurarea RCA. 

Binecuvantarea autoturismului, una dintre cele mai uzitate practici de catre romanii care isi achizitioneaza o masina, a devenit oficiala, scrie gandul.info.

Noul Molitfelnic, dupa care sunt organizate toate slujbele religioase si randuielile, cuprinde o ierurgie speciala pentru cei care vor sa isi binecuvanteze masina. In trecut, religia ortodoxa cuprindea obiceiuri de binecuvantare a corabiilor si luntrilor de catre grecii crestini. Practic, in rugaciunea care se spunea pentru corabii sau luntri acum apare termenul de vehicul.

In luna iulie, la Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa a Patriarhiei Romane a aparut, cu aprobarea Sfantului Sinod si binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, lucrarea Molitfelnic. Lucrarea de 819 pagini cuprinde “unele randuieli si rugaciuni cerute de nevoile pastorale contemporane”, care au fost adaugate din surse mai vechi, sau traduse direct din limba greaca, scrie basilica.ro.

Intre randuielile si rugaciunile aparute ca urmare a nevoilor contemporane se numara Sfestania pentru binecuvantarea unui vehicul, Sfestania la inceperea unei lucrari de folos obstesc, Sfestania la inceperea unei lucrari particulare, Randuiala sfintirii uneia sau mai multor icoane cu felurite chipuri, Rugaciune la binecuvantarea unui monument sau Rugaciune la incheierea anului scolar.

"Rugaciunea de binecuvantare a Luntrei a evoluat astazi, la masina, bicicleta, caruta. Se stropesc si cu apa sfintita. A devenit o moda in ultimul timp, dar in cazul unora incape aici si multa superstitie. Plata slujbei o face fiecare om dupa cum poate, adica un carutas poate sa dea cat soferul unui Jeep si cam asa se intampla", a declarat un preot in urma cu doi ani pentru evz.ro.

De ce sa-ti binecuvantezi automobilul?

Preotul oficiaza rugaciunea de binecuvantare a automobilului pentru ca viitorii pasageri sa fie “feriti de accidente si sa le ajute in calatorii”. Dupa ce preotul spune rugaciunea corespunzatoare, automobilul este stropit cu apa sfinta. Conform surselor gandul.info, cea mai buna perioada pentru binecuvantarea masinii este in perioada postului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.