Saracia si influenta negativa a familiei sunt principalele cauze ale cersetoriei, acestea fiind indicate de peste 85, respectiv 52% dintre copiii si adultii care au participat la studiul realizat pentru proiectul "Unde incepe cersetoria, se sfarseste copilaria".

Asociatia Telefonul Copilului, Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane si Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane au realizat un studiu privind cauzele cersetoriei in randul minorilor, in cadrul proiectului "Unde incepe cersetoria, se sfarseste copilaria", cofinantat de Ambasada Frantei la Bucuresti

Potrivit rezultatelor studiului, saracia a fost indicata ca principalul factor declansator al deciziei de a cersi de catre 85,4% dintre respondenti, in timp ce influenta negativa a familiei sau lipsa de supraveghere a copiilor au fost considerate drept cauze de catre 52,1%. Alti 28,1% au spus ca cei care ajung sa cerseasca o fac pentru a castiga usor bani, 14,6% au indicat drept cauza lipsa de implicare a scolii, iar 18,8%, lipsa de implicare a autoritatilor locale, scrie MEDIAFAX.

Peste jumatate dintre cei chestionati cred ca principalii beneficiari ai banilor castigati in acest fel de catre copii sunt parintii, iar 38,7% considera ca beneficiarii sunt persoanele straine care ii controleaza pe minori si ii forteaza sa cerseasca. Doar 17,7% dintre persoanele intervievate apreciaza ca minorii aleg singuri sa ofere diferite prestatii simple pentru a obtine niste bani.

Totodata, 67,7% dintre respondenti cred ca minorii care cersesc provin din familii cu dificultati materiale, 18,3 la suta din familii in care se consuma frecvent alcool, 5,4% din familii in care exista violenta domestica, 4,3% din familii obisnuite, dar care nu se ocupa de copii, 3,2% din familii in care parintii s-au separat si 1,1% sunt de parere ca acestia vin din centre de plasament.

Elevii chestionati cred ca cele mai mari riscuri pentru copiii care cersesc sunt traficul si exploatarea in afara tarii (62,8%), amenintarile si lovirile (57,9%), indepartarea de familie (57,3%), abandonul scolar (56,3%) si mutilarea fizica (35,8%).

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Proiectul a fost implementat in comunitati din Bucuresti (Sectorul 5) si judetele Ilfov (Jilava), Vaslui (Murgeni), Alba (Hoparta), Dambovita (Cojasca), Covasna (Dobarlau), Brasov (municipiul Brasov), fiind selectate, impreuna cu reprezentantii Agentiei Nationale impotriva Traficului de Persoane si ai Institutului pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, intrucat se confrunta cu problemele traficului de minori si cersetoriei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.