Directorul Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane, profesorul Vasile Ghetau, ofera o perspectiva sumbra asupra evolutiei populatiei Romaniei in urmatoarele decenii.

Vasile Ghetau este de parere ca populatia Romaniei se va injumatati in urmatorii 85 de ani.

"Am elaborat o proiectare pe urmatoarele decenii, plecand de la structura pe varste si sexe de la recensamant. 1,3 copii la o femeie pe toata perioada. Am facut o prognoza pana in 2100. Am admis ipoteza continuarii cresterii sperantei de viata la nastere si fara migratie externa. Pornind de la 20 de milioane, vom ajunge la 15 milioane in 2050. Ne ducem inapoi foarte mult. Dupa 2030, nascutii vor veni de la femei nascute dupa 1990. Degradarea este foarte rapida dupa 2030. Se accelereaza si pentru 2060, 13,5 milioane. Pentru 2100 - poate nu ar trebui sa avansez cifre pentru un orizont atat de mare - pentru 2100, cifra este de opt milioane. Asta daca fertilitatea nu se redreseaza", a declarat profesorul Vasile Ghetau, director al Centrului de Cercetari Demografice al Academiei Romane, citat de realitatea.net.

Cercetatorul este de parere ca cifrele momentan nu arata o scapare din aceasta situatie.

"Este o lege matematica. Romania este in declin demografic de aproape 25 de ani, sunt putine populatiile europene care au experimentat asa ceva" a mai precizat profesorul Vasile Ghetau.

Informatiile obtinute in urma ultimului recensamant confirma prognoza statisticianului. Potrivit datelor statistice finale in urma recensamantului din 2011, numarul de locuitori este de 20.121.641, cu 1,5 milioane mai putin decat in 2002, si cu 2,6 milioane mai putin decat in 1992 cand populatia ajunsese la 22.810.035.

Lectia recensamantului: "Barbatii si femeile sa isi faca datoria fata de tara, sa sporeasca natalitatea"

In schimb, sociologii estimeaza ca populatia de etnie roma va continua sa creasca, avand in vedere ca in acesta comunitate fertilitatea este de 3 copii la o femeie.

Citeste si:
Bogdan de la Ploiești, gest de milioane pentru niște copii...
Bogdan de la Ploiești, gest...

„Populatia de etnie roma va continua sa creasca consistent, fertilitatea fiind de circa 3 copii la o femeie, fata de 1,2-1,3 la romani. Cum va arata aceasta populatie in statistici este o alta problema, care tine de calitatea declaratiei etniei”, spune profesorul Ghetau, citat de gandul.info.

Si numarul pensionarilor se afla in continua crestere, ceea ce reprezinta o problema in plus pentru sistemul social. Intr-un studiu realizat in urma cu cativa ani se arata ca Romania ar putea ajunge la 7 milioane de pensionari.

"Cele 6,3 milioane de pensionari in anul 2030 ar reprezenta 31% din populatia tarii, iar raportul dintre acesti pensionari si populatia in varsta de munca (20-64 ani) ar ajunge la 50 la 100 (comparativ cu 19% si, respectiv, 30 la 100 in anul 2010)", se arata in studiul "Cati pensionari ar putea avea Romania in 2030", realizat de Vasile Ghetau.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.