Presedintele CNAS, Cristian Busoi, a declarat, marti, ca 7,5 milioane de carduri nationale de sanatate vor fi produse pana la sfarsitul anului, dar oamenii le vor primi numai dupa ce medicii, spitalele si laboratoarele vor avea cititoare, precizand ca acestea ar putea fi folosite din 2014.

"Potrivit Legii sanatatii, orice roman va fi obligat sa prezinte cardul de sanatate ori de cate ori apeleaza la servicii medicale. In acest context, pana la sfarsitul lui 2013 vor fi produse 7,5 milioane de carduri. Apoi, cardurile de sanatate vor fi distribuite catre casele judetene de asigurari de sanatate. Va urma un dialog pentru a convinge medicii de familie sa sprijine distributia si sa realizeze initializarea cardurilor. Totodata, vor fi stabilite specificatiile pentru cititoarele de card, pentru a fi garantata compatibilitatea acestora cu sistemul informatic al cardului electronic", a spus Cristian Busoi, intr-o conferinta de presa in care a prezentat principalele obiective ale mandatului sau la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Potrivit MEDIAFAX, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a adaugat ca i-a dat premierului un specimen al cardului national de sanatate.

Costul unui card national de sanatate este de 2,2 euro plus TVA, iar al cititoarelor, de cel mult 50 de euro, a precizat presedintele CNAS.

Cristian Busoi a mai spus ca ar putea fi nevoie de zeci de cititoare la un spital, dar numai unul la medicul de familie. El a precizat ca spera ca medicii de familie sa sutina acest proiect, chiar daca de fiecare data si-au exprimat refuzul.

Intrebat de ce nu ia bani de la servicii pentru a da medicilor de familie sa-si cumpere cititoare si pentru munca pe care o vor face cu inscriptionarea cardului, Busoi a spus ca ar insemna sa ia de la spitale sau de la programul de oncologie.

"Cand vorbim de servicii, vorbim de banii spitalelor, care si asa, in acest an, sunt la limita minima a contractului. De unde sa luam, de la programul de oncologie? Nu cred ca un medic de familie nu ar putea sa-si cumpere un cititor, dar daca nu va putea, vom analiza situatia", a spus Busoi.

Citeste si:
Cristian Busoi a demisionat de la sefia PNL Bucuresti
Cristian Busoi a demisionat...

Presedintele CNAS a adaugat ca din 2014 cipul de pe cardul de sanatate ar putea fi integrat in buletinele sau cartile de identitate noi.

"Adica pe masura ce oamenii vor schimba cartile de identitate, noile documente vor avea implantat si cipul de pe cardul national de sanatate, care cuprinde datele de identificare, grupa sanguina, Rh, boli cronice si acceptul privind donarea de organe", a mai spus Busoi.

Medicii de familie spuneau ca ar trebui sa plateasca dintr-un buget si asa mic achizitionarea cititoarelor de card, iar inscriptionarea cardului si distribuirea lui va lua din putinul timp alocat consultatiei si ar fi o birocratie in plus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.